ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de pelerini au venit să îi aducă cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, ale cărei sfinte moaște se află în Iași de peste 350 ani.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama – Patriarhia Antiohiei, alaături de mai mulți preoți.

Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. Episcopul vicar patriarhal a transmis mesajul Patriarhului Daniel adresat pelerinilor prezenți la Iași.

Patriarhul Daniel le-a transmis acestora că viața creștină este un pelerinaj duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.

„În această călătorie spre Împărăția lui Dumnezeu, se menționează în cuvântul Preafericirii Sale, fiecare credincios este călăuzit de harul Sfântului Duh, deoarece numai prin lucrarea Sfântului Duh oamenii pot deveni sfinți. Duhul Sfânt îl ajută pe om să crească duhovnicește prin împlinirea poruncilor evanghelice de-a iubi pe Dumnezeu și pe semeni, prin urmarea exemplului vieții sfinților, prin invocarea lor în rugăciune, cinstirea icoanei și a moaștelor acestora”. 

Prezent la hramul Catedralei Mitropolitane din Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolit de Hama, a vorbit credincioșilor despre viața celor două sfinte, Parascheva și Tecla, dar și despre greutățile prin care trece Biserica Antiohiei.

Ierarhul antiohian a adus mulțumiri IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru invitația adresată de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane și a transmis rugăciunile și binecuvântările Preafericitului Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, adresate Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, precum și Mitropolitului Moldovei, dar și pelerinilor prezenți la Iași.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a făcut o paralelă între situația delicată din Siria și perioada în care regimul comunist a persecutat Biserica Ortodoxă Română. Ierarhul a evocat figurile luminoase a clericilor și mirenilor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în temnițele comuniste.


La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit lui Dumnezeu pentru acest dar minunat al sfinților ce ne sunt călăuze și modele în viața noastră pământească. Ierarhul a adresat mulțumiri Patriarhului Daniel, atât pentru cuvântul adresat cu prilejul hramului, dar și pentru rodnica lucrare desfășurată în timpul păstoririi ca Mitropolia al Moldovei și Bucovinei, lucrare pe care noi am preluat-o și încercăm să o continuăm, a spus Înaltpreasfinția Sa.

IPS Teofan a mulțumit și ierarhilor din Bisericile Ortodoxe surori cărora le-a dăruit câte o icoană reprezentând pe Sfânta Parascheva, ierarhilor români, dar și pelerinilor prezenți la Iași.