ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de tineri ortodocși din lumea întreagă prezenți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, dar și credincioși din București și din țară, au participat duminică, 4 septembrie 2016, la prima Sfântă Liturghie oficiată de Patriarhul României la Catedrala Națională.

În Duminica a 11-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat prima Sfântă Liturghie la Catedrala Mântuirii Neamului. Slujba a fost oficiată pe o scenă special amenajată în fața Catedralei Naționale.

În cuvântul adresat celor prezenți, Patriarhul României a explicat învățăturile ce reies din textul evanghelic. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că pilda datornicului nemilostiv are un profund înțeles duhovnicesc deoarece Împăratul sau Stăpânul care se socotește cu slugile sale datornice este Însuși Dumnezeu, Cel ce are o mulțime de datornici. Patriarhul Daniel a mărturisit că toți oamenii sunt datornicii Lui Dumnezeu, pentru că de la El au primit toți oamenii darul vieții, sufletul nemuritor și chemarea la viață veșnică fericită.

Această Evangheliei ne arată că Dumnezeu este în același timp iertător și drept, este în același timp milostiv și drept, a spus Preafericirea Sa: "Dacă ne pocăim și cerem să ne ierte păcatele, El este bun, milostiv și iertător. Când însă noi nesocotim bunătatea Lui, și, în mod viclean și egoist, doar profităm de ea, dar la rândul nostru nu arătăm milă și iertare față de semenii noștri, atunci Dumnezeu ne arată dreptatea Sa spre îndreptarea noastră și a celor asemenea nouă. Deci, Dumnezeu este milostiv, dar și drept. El este iertător, dar și îndreptător, în înțelesul că nu trece cu vederea păcatul, ci cheamă la pocăința spre îndreptare. Astfel, Dumnezeu Cel milostiv și iertător îl responsabilizează pe omul nemilostiv și neiertător. El nu pedepsește, ci El îndreaptă pe oameni, îi responsabilizează când îi ceartă pentru că vrea să-i readucă pe calea mântuirii. El ne arată cât de mult pierde spiritual omul dacă nu este și el iertător asemenea lui Dumnezeu".Biserica a primit de la Hristos Însuși porunca de-a ierta greșelile oamenilor. Întrucât  ea a înțeles valoarea mântuitoare și sfințitoare a iertării, prin urmare îi îndeamnă pe toți oamenii să ierte greșelile altora, a mai spus Patriarhul Daniel: "Biserica ne îndeamnă să iertăm semenilor noștri toate greșelile lor. De ce? Pentru că astfel ne eliberăm sufletul nostru din legăturile păcătoase ale egoismului și ale răzbunării, spre a ne împărtăși cu Sfânta Euharistie, cu iubirea sfântă, smerită și milostivă a lui Hristos. Deci, când ne împărtășim cu Sfânta Euharstie ne împărtășim cu iubirea iertătoare a lui Hristos, de aceea trebuie să iertăm păcatele sau greșelile celor care ne-au greșit.  (…) Iertarea cere o luptă interioară cu noi înșine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat și faptul că Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă să înmulțim binele, nu să-l limităm sau să-l oprim: "Făcând aceasta, creștem duhovnicește și ne sfințim, adică devenim cu adevărat „oameni ai lui Dumnezeu”. Iar dacă iubirea milostivă și iertătoare devine lumina vieții noastre, atunci se schimbă în bine și relațiile între oameni, adică se oprește violența prin iertare, se stinge ura prin iertare, se înlocuiește răutatea cu bunătatea prin iertare și se schimbă „iadul” vieții păcătoase în „bucurie a raiului” ca viață trăită în iubirea și sfințenia lui Dumnezeu".

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat tinerilor prezenți cuvântul de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea – 2016.

În continuare a avut loc festivitatea de încheiere al Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea. Iuliana Lia Florea a dat citire actului solemn de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea., apoi au fost predate însemnele întâlnirii reprezentanților Arhiepiscopiei Iașilor, gazda Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea de anul viitor.

Patriarhul României a rostit rugăciunea de călătorie pentru tinerii care se vor pleca astăzi de la București și i-a binecuvântat.