ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Citind textul ordonanței nr.2 a MAI , se poate observa că articolul 9, alineatul 1, se precizează: La articolul 2 se introduc două noi alineate, alin.(2) și (3), cu următorul cuprins:
„(2) Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

Ce spunea articolul 2 al Ordonanței 1: „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise”.

Cu alte cuvinte, noua ordonanță permite desfășurarea slujbelor bisericești în INTERIOR. Ceea ce înainte nu se putea.

Se mai observă că ordonanța 1 permitea desfășurarea slujbelor bisericești, în aer liber, cu limitarea la 100 de persoane.(Articolul 3, alineatul „ Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.”

Noua ordonanță NU anulează acest articol, deci el rămâne, teoretic, în vigoare.

În ceea ce privește formarea de grupuri, iată ce zice noua ordonanță:
Art. 3. – (1) Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.
(2) Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

Exprimarea este ambiguă: nu se interzic grupurile de trei persoane, ci se cere „evitarea”. 

Aici rămâne de întrebat: vor fi interzise cumpărăturile de alimente? Nu de alta, dar și acolo se vor forma grupuri mai mari de trei persoane. E un grup de trei persoane dacă stăm la 1 metru unul de altul într-un spațiu public? Sau dacă stau trei persoane într-o mașină?

Din punctul meu de vedere, această nouă ordonanță lasă portițe pentru efectuarea de slujbe în aer liber și după publicarea acestei Ordonanțe în MO, rămâne la latitudinea Bisericii să decidă ce va face.

Biserica nu ar trebui să cedeze așa ușor, are sprijinul membrilor ei.