ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorii DIICOT vor clasa până la sfârșitul anului dosarul deschis pentru fapta de exploatare de minori, în cazul copiilor care ar fi fost folosiți de părinții lor la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder, anunțul fiind făcut de un anchetator, scrie News.ro.

Până la sfârșitul anului, dosarul care îi privește pe părinții care și-ar fi folosit copiii la ambalarea jucăriilor Kinder se va închide, deoarece nu există indicii că minorii au fost exploatați.

„Copiii nu au absențe la școală, sunt îngrijiți și nu s-au descoperit dovezi că minorii au fost exploatați de către familiile lor”, a declarat, marți, un procuror din cadrul DIICOT.

Pe 23 noiembrie 2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forțată, în cazul copiilor folosiți la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder.

Timea Jurj, femeia din Satu Mare care și-ar folosi copiii pentru a ambala jucării din ouă Kinder, a declarat, după ce cotidianul britanic The Sun a publicat un articol pe această tema, că totul este o înscenare și că i s-ar fi promis că soțul său va primi un loc de muncă în Marea Britanie.

„Eu n-am înțeles tot în engleză. A spus că totul este OK. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la școală, la grădiniță, nu lucrează nicidecum 13 ore și a fost băgată și nepoata mea. A spus «Haide, fă și tu poză». S-a uitat și n-a înțeles ce zice pe engleză”, a declarat Timea Jurj, pentru Digi 24.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare și Inspectoratul Teritorial de Muncă au făcut anchete în cazul familiei care și-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder și a celor două firme care i-ar plăti pe părinții acestora, în urma articolului publicat în cotidianul britanic The Sun.

Directorul general al DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoș, a declarat că instituția s-a autosesizat, în urma articolului publicat în cotidianul The Sun, pentru a vedea dacă faptele prezentate sunt reale, dacă acei copiii au fost supuși la diverse forme de abuz și le-au fost periclitate dreptul la viață și la educație.

Și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare a declanșat controale la firmele Romexera și Prolegic, ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun.

Ioan Flore, de la ITM Satu Mare, a declarat că echipe de control fac verificări la cele două firme. El a precizat că ITM a făcut controale la cele două firme în 2014 și, respectiv, 2015, iar atunci acestea nu aveau contracte de muncă la domiciliu și nici nu au fost semnalate situații de minori prezenți la muncă.

Flore a spus că, din informațiile prezentate în articolul The Sun, rezultă că părinții acelor copii ar fi salariați ai celor două firme, însă, în urma verificărilor, numele prezentate nu figurează în registrul de evidență a salariaților.

Acesta a arătat că, dacă informațiile prezentate în cotidianul The Sun sunt reale, cele două firme riscă să fie amendate dacă nu aveau încheiate contracte de muncă la domiciliu cu acele persoane.

Reprezentanții Romexa SA, una dintre firmele al căror nume apare în materialul cotidianului The Sun, susțin că această activitate se realizează „doar prin terțe persoane juridice care lucrează în secții organizate” și că nu are „vreun indiciu cu privire la desfășurarea de activități ilicite de către firmele prestatoare”.

Amintirea unui înger printre oameni: Doctorul Alexandru Pesamosca. A operat peste 50.000 de copii: Astea-s împliniri domnule, nu vile și mașini! VIDEO IN MEMORIAM (14 martie 1930 - 1 septembrie 2011)