ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marii retaileri continuă să facă legea pe piaţa din România. Aceştia le plătesc puţin producătorilor locali şi, mai mult, le impun taxe de raft. Sancţiunile date de Consiliul Concurenţei sunt însă rare şi nu foarte mari.

Marile lanţuri de magazine le cer producătorilor autohtoni o mulţime de taxe: pentru listare, taxe pentru a pătrunde în spaţiile comerciale, bani pentru programe promoţionale, dar şi pentru poziţionare exclusivă la raft. Toate acestea au fost depistate de Consiliul Concurenţei, în urma unor verificări ample. 

Concluzia a fost că: "Practicarea taxelor de raft poate induce costuri suplimentare, artificial, pentru comerţul tradiţional şi poate influenţa negativ capacitatea acestuia de a concura" 

Reprezentanţii Consiliului au amendat câteva companii de retail, însă doar pentru partea de promoţii.

Producătorii locali se plâng de tensiuni pe piaţă şi susţin că, deşi prezenţa în marile reţele de magazine este absolut obligatorie, mărfurile româneşti pot ajunge pe rafturi abia după multe negocieri, potrivit b1.ro.

"Retailerii pun mare presiune pe preţuri şi mereu impun taxe mai mari. În plus, aceştia vor să îşi promoveze propriile mărci, no name, mai ieftine cu până la 20%. În cazul unei mărci proprii, care are preţul de cost de producţie de 2 lei, este adaosul comercial al magazinului de 20% şi se ajunge la un cost final de 2,4 lei, fapt ce face ca marca proprie să fie preferată pentru acelaşi produs realizat în aceeaşi fabrică", spun producătorii români de lactate.

De asemenea, reprezentanţii patronatului din industria panificaţiei - Rompan - susţin că marii comercianţi impun 20 de tipuri de taxe, iar printre acestea se află taxa de înlocuire de produs, între 50 şi 100 de euro, taxa de remodelare magazin, între 2.000 şi 3.000 de euro.