ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sociologul Mirel Palada spune că Biserica Ortodoxă va ieși mai întărită din criza Covid-19, pentru că a luat măsuri înțelepte în această perioadă și și-a pus resursele la dispoziția celor în nevoie. El a adăugat că Biserica a înțeles dimensiunea crizei și a ales să nu o escaladeze.
 
Afirmațiile au fost făcute într-un interviu pe care Palada l-a acordat celor de la dcnews.

„Românii se urăsc pe ei înșine, de-aia sunt ușor de condus, de-aia e ușor de dărâmat și greu de construit.

Românii acceptă mai greu mobilizarea pozitivă, tot timpul avem ceva de bombănit, avem ceva de comentat...si cu bombăneala rămânem.

Până acum, încrederea în Biserică a urmat un proces de erodare lentă, pe termen lung, rămâne una dintre cele două mari instituții ale României, alături de Armată. Nu mai sunt la 90%, ci la 70%.

Cred că o să iasă întărită din criza Covid, pentru că au avut niște răspunsuri înțelepte. Sunt unii critici care spun că au fost prea docili și că au acceptat prea repede presiunea statului, dar părerea mea este că au procedat înțelept.

Au recunoscut urgența crizei sociale, și-au dat seama că pot să contribuie și atât la recomandările pe care le-au făcut la nivel de distanțare socială, cât și la ajutoarele pe care le-au dat - sunt exemple pe internet foarte multe: biserici, episcopii, arhiepiscopii au pus bani, au pus resurse la dispoziție, au ajutat bătrânii, au făcut multe -, va ieși întărită.

E posibil să facem un Paște virtual. Părerea mea este că zona religioasă a României - pentru că avem și o zonă mai puțin religioasă, dar cea religioasă este preponderentă, va ieși întărită după această criză”, a declarat Palada.
 
În altă ordine de idei, Palada spune că criza economică nu va afecta toate țările la fel, România fiind dezavantajată de statutul de colonie pe care îl are în sistemul capitalist în care este integrată.

„Distribuția sacrificiului nu va fi egală, nu toți vor suferi la fel. [...]

Țara nu are atât de multe de resurse pentru a asigura acest buffer, pe de altă parte, în acest sistem capitalist în care suntem integrați, suntem o colonie și periferia va suferi mai mult decât centrul. E o întreagă teorie economică în sensul ăsta. E mult mai ușor de sacrificat periferia decât centrul și peste tot, cămașa e mai aproape de trup decât haina.

Crezi că germanii nu s-au gândit la asta? Germania îi va sacrifica pe români”, a mai spus Palada pentru DcNews.