ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raed Arafat nu ar fi fost străin de sponsorizările pe care inspectorii ISU le primeau pentru a trece cu vederea ilegalitățile pe care cluburile sau alte localuri le comiteau în privința autorizaților.

Cătălin Tolontan amintește, într-un articol postat pe blogul personal, reacția secretarului de stat în urma dezvăluirilor pe care GSP le-a făcut cu privire la sponsorizările cerute de inspectori pentru a lăsa să funcționze fără autorizații cluburi precum Colectiv.

”Eu nu am tăcut și nu am tolerat ce se întamplă la ISU Bucuresti. Sînt total de acord că solicitarea de sponsorizări de la firme și agenți economici pe care îi controlează ISU București este un conflict de interese foarte serios și este de natură de a afecta corectitudinea și echidistanța celor care efectuează controalele și inspecția la diferite firme”, a scris Raed Arafat, în 7 noiembrie 2015, pe Facebook.

Tolontan contrazice ce spune Raed Arafat și dezvăluie faptul că, pe 8 decembrie 2014, un pompier din Bacău, adjunctul inspectorului șef ISU local, cere în scris superiorilor săi să iasă la raport în fața ministrului Gabriel Oprea, superiorul lui Raed Arafat, ca să reclame sistemul sponsorizărilor, dar primește un răspuns negativ de la București, potrivit b1.ro.

”Nu este necesară audiența avînd în vedere cele constatate și recomandate de controlul IGSU”, se arată în răspunsul scris al lui Raed Arafat din data de 20.02.2015.

”În spatele contractelor de sponsorizare se ascund în realitate neexecutarea sau executarea superficială a controalelor de către inspectori”, reclamase adjunctul ISU Bacău către conducerea IGSU și, mai apoi, către DNA,

În raportul Serviciului de Control al IGSU, care i-a fost dat lui Raed Arafat, cînd secretarul de stat a refuzat ca pompierul din Bacău să-l informeze direct pe ministrul de interne scrie:
 
”Comisia IGSU a analizat un număr de 36 de contracte de sponsorizare, fără a fi identificate elemente care să ducă la concluzia că s-ar fi săvîrșit abuzuri în vederea obținerii unor sponsorizări”. ”Personalul intervievat nu a confirmat că s-ar fi recomandat omiterea trecerii unor nereguli în documentele întocmite”.

Ofițerul de la Bacău a denunțat sponsorizările după ce fusese prins băut de către șeful său direct.

”Am greșit, dar e bine să se știe tot!”, a zis el și a povestit cum, după ce luaseră banii, ”inspectorii nu au mai trecut pe la acel obiectiv pentru a verifica modul de remediere”.

În continuare IGSU spune că totul e în regulă cu sponsorizările, ultima comunicare fiind semnată de colonelul Nicolae Cornea, șeful IGSU, iar DNA are aceeași opinie despre sponsorizări cu IGSU și clasează de două ori cazul denunțului de la Bacău.

Tolontan precizează că Ministerul de Interne le comunicase celor de la IGSU, prin adresa nr. 37194/SRP din 17.02.2015, că ”întregul material a fost prezentat domnului Secretar de Stat dr. Raed Arafat”.

”Practic, prin această decizie a IGSU și a DNA s-a întărit puterea baronilor locali, căci unii dintre șefii ISU din județe așa se comportă: ca niște baroni locali”, descrie unul dintre pompieri sistemul, conform sursei citate.

Bucureștiul a încetat sponsorizările, în ianuarie 2015, după numirea colonelului Mihai Guță.

A rămas însă și aici, ca peste tot în țară, problema inspectorilor care fac consultanță pentru cei controlați. Dovadă stă arestarea celor doi inspectori despre care martorii susțin că i-au ajutat pe patronii ”Colectiv” până în primăvara lui 2015 să însăileze o aparență de legalitate.