ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19:45 Sânnicolau Mare s-a înscris și el pe lista celor peste 130 de orașe din România în care oamenii au manifestat pentru viață și pentru conștientizarea gravității avortului. „Marșul pentru Viață” a fost organizat, anul acesta, în premieră în cel mai vestic oraș al țării și se dorește să devină un obicei, o tradiție continuată în fiecare an, în sâmbăta dinainte de sărbătoarea Bunei Vestiri.
„Este pentru prima dată când se organizează acest marș și la Sânnicolau Mare. După cum îi spune și numele, milităm pentru viață și tragem un semnal de alarmă ca opinia publică și societatea românească să conștientizeze că un copil zămislit în pântecele maicii lui este un suflet și trebuie lăsat să trăiască. De aceea suntem împotriva avortului, suntem pentru ca orice copil zămislit în pântecele maicii lui să vadă lumina zilei și de aceea organizăm acest marș și la Sânnicolau Mare, ca să îi conștientizăm pe tineri, pe creștini, pe doctori, ca cei care-și doresc un copil să-l lase să vină pe această lume”, a fost mesajul preotului protopop Marius Podereu, cel care a deschis evenimentul printr-un discurs mobilizator, pro viață.

ACTUALIZARE 19.00 La Târgu Jiu, circa 100 de persoane au mărșăluit prin centrul orașului, până la parcul Coloanei fără Sfârșit a sculptorului Constantin Brâncuși. 
 

 
ACTUALIZARE 18.00 Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă, la Sibiu, la Marșul pentru Viață, aflat la cea de-a IX-a ediție națională, în acest an purtând mesajul „Unic din prima secundă!”. Printre participanți s-au numărat elevi, tineri, artiști, familii cu copii, preoți cu familiile și credincioșii lor, reprezentanți ai cultelor creștine, reprezentanți ai centrelor de consiliere pentru femeile aflate în criză de sarcină, reprezentanți ai unor ONG-urilor locale și naționale, precum și publicul spectator care s-a alăturat spontan.
 
Punctul de întâlnire a fost Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Bulevardul „Mihai Viteazul” din Sibiu, în parcul dinaintea căreia s-au rostit rugăciuni, au fost interpretate cântece cu tematică pro-viață, iar organizatorii au transmis mesaje și au prezentat programul manifestării.
 
Traseul Marșului pentru Viață din acest an a avut la Sibiu traseul: Bulevardul Mihai Viteazul-Calea Dumbrăvii-Piața Unirii-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Piața Mare. În Piața Mare a Sibiului, reprezentanții cultelor și organizațiilor partenere au transmis mesaje, au citit rugăciuni, iar mai apoi au avut loc mai multe momente artistice.

„Suntem bucuroși că și Sibiul se numără printre cele 500 de localități din România și Republica Moldova înscrise la Marșul pentru Viață. Am încercat să dăm viață acestui marș printr-o participare prin care să semnalizăm faptul că viața este cel mai de preț dar pe care ni l-a oferit Dumnezeu. Tema din acest an ne oferă posibilitatea reflecției asupra situației în care se află femeile în criză de sarcină, asupra darului familiei, asupra familiei în general. Prin toate aceste acțiuni am dorit să sensibilizăm opinia publică, iar Sibiul este unul dintre orașe care dau mărturie prin Marșul pentru Viață”, a declarat Ștefan Raicu de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului pentru pagina Mitropoliei Ardealului.
 
Pentru organizarea Marșului pentru Viață de la Sibiu și-au dat mâna o multitudine de asociații cetățenești și culte creștine: Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – filiala Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu, Alianța Evanghelică din România (Cultul Baptist, Cultul Penticostal, cultul Creștin după Evanghelie), Organizația Tinerilor din Sibiu (O.T.S.), Asociația Părinți pentru Viitor, Asociația Dia.Logos,, Centrul de consiliere M.A.M.A., în parteneriat cu Centrul de Tineret Seminarium Transsilvanicum, Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ - filiala Sibiu, Biserica Evanghelică C.A. Sibiu, Biserica Reformată Sibiu, Parohia Romano-Catolică Sibiu, Parohia Greco-Catolică Sibiu I, Asociația D.A.R. Sibiu.

Foto: Vlad Pârău
 
ACTUALIZARE 17.00 Peste 1.500 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca la „Marșul pentru Viață”, acțiune prin care cei prezenți au susținut că reprezintă vocea copiilor nenăscuți, care sunt cei mai vulnerabili pentru că nu își pot spune părerea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanții la marș s-au adunat, sâmbătă, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, având afișe cu mesaje precum „Alege viața”, „Fiecare viață este un dar”, „Unic din prima secundă” sau „Inima mea a început să bată la 16 zile de la concepție”. Unul dintre organizatorii acțiunii a declarat că prin marș s-a dorit să se arate că un copil nenăscut, aflat încă în pântecul mamei, este unic, chiar de la concepție.

„Este un adevăr biologic și medical și vrem să încurajăm România să conștientizeze acest lucru. Dacă începem să prețuim viața, vom începe să ne prețuim mai mult unii pe alții, mai ales pe cei vulnerabili. Iar copilul nenăscut este cel mai vulnerabil dintre toți pentru că nu își poate spune părerea, iar noi suntem vocea sa. Un copil nenăscut are dreptul la viață, iar noi luptăm împotriva avortului”, a spus acesta.
La „Marșul pentru viață” a fost prezent și britanicul Paul Moynan, consilier politic în Parlamentul European, care a afirmat că, din păcate, avortul este permis la cerere în aproape toate țările UE.

„Anul acesta, Irlanda a cedat presiunilor din partea grupurilor de lobby pro avort și doar Malta și Polonia țin sus stindardul țărilor unde este mai dificil să faci avort”, a spus Moynan.

ACTUALIZARE 15:34 Și la Iași, câteva sute de persoane au participat la marșul pentru viață. Dan Negrua fost prezentatorul evenimentului. Marșul urmează traseul Piața Unirii - str. Gavriil Musicescu - bld. Independenței - str. I.C. Brătianu - bld. Ștefan cel Mare și Sfânt - Piața Unirii.
 
 
ACTUALIZARE 14:43 Sute de persoane de toate vârstele au participat, sâmbătă, la marșuk împotriva avorturilor pe străzile Timișoarei, ținând în mâini afișe cu mesaje precum „Copiii sunt iubire” sau „Stop vărsării de sânge nevinovat”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Timișoara au participat oameni de toate vârstele, care și-au dat întâlnire în Parcul „Carmen Sylva” din apropierea Pieței Bălcescu. De acolo, manifestanții au plecat în marș spre Catedrala Mitropolitană, aflată în centrul Timișoarei, ținând în mâini afișe cu mesaje precum „Copiii sunt iubire”, „Stop vărsării de sânge nevinovat”, „Ia-mă de mână, nu-mi lua viața” sau „Noi alegem viața”.
 
În fața lăcașului de cult, cei prezenți la marș au ascultat discursurile susținute de mai mulți reprezentanți ai cultelor religioase.

„Noi știm ca și creștini că încă din prima clipă a existenței embrionul din pântecele mamei are din partea lui Dumnezeu și sufletul. Nu există niciodată o clipă din existența omului în care să fie doar trup sau doar masă de celule nediferențiate. Manifestarea de astăzi ne trimite la a ne asuma din punct de vedere creștin ideea de sacralitate a vieții umane și de conștientizare a faptului că suntem persoane unice din pântecele mamei noastre. Pe de altă parte, al doilea pilon pe care se sprijină «Marșul pentru viață» este acela de a susține aceste viitoare mame care se află în situație de criză de sarcină și susținute nu numai din punctul de vedere al consilierii psihologice, duhovnicești, dar și din punct de vedere material. Este de datoria noastră de a crea o masă critică care să se unească într-un efort comun de mai multe confesiuni și să sprijine existența vieții, așa cum Dumnezeu o trimite, unică de la început, din pântecele mamei”, a afirmat preotul Nichifor Tănase, consilier pe învățământ în cadrul Arhiepiscopiei Timișoara.
 
De asemenea, preotul timișorean a declarat că „pruncuciderea" reprezintă „o crimă cu premeditare” și că viața este un dar de la Dumnezeu.

„Trebuie să conștientizăm și întoarcerea spre pocăință, să conștientizăm că pruncuciderea este o crimă, că acea familie, sau protagoniștii acestei crime premeditate care este pruncuciderea, mamă și tată, săvârșesc un păcat împotriva iubirii lui Dumnezeu, împotriva acestei înfățișări după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Practic, vor stinge lumina din ochii care sunt ochii lor. Nu stingeți aceste lumini aprinse de Dumnezeu în lume, ele vin ca să facă și mai multă lumină. Nu e de datoria noastră să decidem asupra curmării vieții dorite de Dumnezeu”, a afirmat preotul Nichifor Tănase.
 
ACTUALIZARE 23.03/ 10:30  Sâmbătă, 23 martie, în toată țara se desfășoară„Marșul pentru viață”, cel mai important eveniment public dedicat protejării vieții copiilor născuți și nenăscuți. Aflat la a noua ediție, evenimentul este organizat de Asociația „Studenți pentru Viață”. Actrița Manuela Hărăbor, care va fi prezentă și în acest an la marșul pentru viață a postat pe Facebok :„Azi celebrăm viața!”.

A noua ediție a Marșului pentru viață începe sâmbătă, 23 martie 2019, în peste 600 de localități din România și Republica Moldova sub genericul „Unic din prima secundă”. În București, adunarea participanților la marș va începe la ora 11:00, în Parcul Unirii. În jurul orei 12:00, se va pleca pe traseul Parcul Unirii – Parcul Tineretului.

Evenimentul are scopul de a promova dreptul la viață al copiilor nenăscuți și soluțiile de sprijin pentru femeile în criză de sarcină, scrie basilica.ro

Marșul este evenimentul central din seria de manifestări desfășurate în „Luna pentru viață” (1-31 martie). În această perioadă au avut loc în toată țara: dezbateri, ateliere de lectură și de fotografie pentru copii, ateliere de confecționat pancarte, conferințe, proiecții de film și, în București, a cincea ediție a Crosului pentru viață.

MPV la București

În București, adunarea participanților la marș va începe la ora 11:00, în Parcul Unirii. În jurul orei 12:00, se va pleca pe traseul Parcul Unirii – Parcul Tineretului.
La sosirea în Parcul Tineretului (intrarea de la Cafeneaua Actorilor), invitații vor susține discursuri pro-viață, iar apoi va avea loc concertul Live for Life 2019.
 
Vor lua cuvântul:

Eliza-Maria Cloțea– președintele Asociației Studenți pentru viață, studentă în anul V la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
 
Alexandra Nadane– președintele Asociației România pentru viață, fondator în 2013 al Asociației Studenți pentru viață.
 
Georgeta Bucur– președintele Asociației Down Plus București, mamă a unui copil cu Sindrom Down, ajută cu bucurie copiii cu Sindrom Down și familiile lor.
 
Monica Radu– femeia care muncește, naște și crește trei copii, fără să se plângă că este în scaun rulant.
 
Lavinia Stan– trainer, coach, mamă pentru prima dată în studenție, mamă a șase copii.
 
Liviu Mihăileanu– președintele Alianței România Fără Orfani. El și soția lui, Mirela Mihăileanu, au adoptat doi copii și s-au dedicat recuperării fizice si emoționale a copiilor instituționalizați.
 
Ozana Barabancea– artist, o femeie curajoasă care, în criza de sarcină, a spus „Da!” vieții fiicei ei.
 
Manuela Hărăbor– actriță, mamă a unui copil cu autism și o persoană care aduce bucurie oamenilor.
 
Dorin Popa– directorul medical al Clinicii Fiziohealth. Kinetoterapeut, din studenție sprijină copiii cu dizabilități și spune că aceștia i-au schimbat viața.
 
Cătălin Ivan– europarlamentar român neafiliat, gazdă a primei ediții a evenimentului „Babies go to the European Parliament”.
 
Concertul Live for Life se va desfășura de la ora 13:00 și va fi prezentat de actrița Ioana Picoș. Vor concerta: Robert Patai, Raluca Blejușcă și Dumitrița Sinița.

 Știrea inițială

Sâmbătă, 23 martie, se va desfășura a IX-a ediție a Marșului pentru Viață în peste 600 de localități din cele două state românești.

Această manifestare publică face parte dintr-o serie de evenimente derulate pe parcursul lunii martie, considerate „Luna pentru Viață”, având în 2019 leitmotivul „Unic din prima secundă”, pentru a atrage atenția că ființa umană este formată încă din momentul concepției, respectându-i-se unicitatea și drepturile încă din timpul vieții intra-uterine. Acțiunile pro-viață doresc să atragă atenția atât asupra consecințelor morale, fizice si psihice ale întreruperilor de sarcină, cât mai ales asupra necesitații existenței unui sprijin concret pentru mamele aflate în dificultate.

Artista Tolia Sireteanu a realizat pe site-ul ei un interviu cu Alexandra Nadane, președinta Asociației „România pentru Viață” (organizator al Marșului pentru Viață București), fondator în 2013 al Asociației „Studenți pentru Viață” și director executiv al Centrului de sprijin și consiliere pentru Părinți și Copii „Sfânta Alexandra Împărăteasa”.

Despre Marșului pentru Viață: descriere, obiective, mesaj, public-țintă

La Marșul pentru Viață 2019 „Unic din prima secundă” îi invităm pe oameni să-și manifeste recunoștința pentru cel mai important dar pe care l-au primit: darul vieții. Îi încurajăm să fie solidari, să nu treacă indiferenți pe lângă problemele cu care se confruntă femeile în criză de sarcină. Ne străduim ca, prin efortul tuturor organizațiilor, instituțiilor și voluntarilor implicați, oamenii să cunoască cât mai bine atât problematica crizei de sarcină, cât și informațiile despre dezvoltarea copilului nenăscut: că viața începe la concepție, că la 16 zile începe să bată inima, iar la 6 săptămâni avem activitate cerebrală – așa a fost viața fiecăruia dintre noi și așa e viața fiecărui om, toate astea înainte de naștere. Pe lângă această informare despre copil, Marșul pentru viață a oferit în ultimii ani femeilor care au trecut prin trauma avortului sau printr-o criză de sarcină un spațiu în care să vorbească despre experiențele lor.

Dacă prima ediție a „Marșului pentru viață” a debutat în 2008 la Timișoara, apoi s-a extins în toată țara, anul 2019 aduce a IX-a ediție națională a acestui eveniment. Cine sunt inimoșii organizatori?

Anul acesta Marșul pentru viață și Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă” și se desfășoară în peste 600 de localități din România și Republica Moldova. În București organizator este Asociația „Studenți pentru viață”, o echipă de tineri minunați care își dedică o parte din timpul studenției implicării în activități pro-viață. La nivel local sunt sute de oameni, organizații și instituții care pun umărul la organizarea și promovarea acestor evenimente. Suntem foarte bucuroși că de la an la an din ce în ce mai mulți români înțeleg nevoia de a sprijini astfel de activități.

Sloganul „Unic din prima secundă” este tema ediției din acest an a Marșului pentru Viață, în fiecare an existând un alt mesaj coagulant

Să fii pentru viață înseamnă să te preocupe sprijinirea vieții din momentul concepției și până când oamenii pleacă din această lume. În 2014 tema Marșului pentru viață a fost „Adopția, o alegere nobilă”, pentru a transmite societății că fiecare copil adoptat este o binecuvântare, iar părinții adoptivi sunt binecuvântați. În 2015 am ales ca temă „Fiecare viață este un dar”, pentru a valoriza mai mult copiii care se nasc cu Sindrom Down și pentru a transmite că viața lor e la fel de valoroasă ca viața unui campion. În 2016 tema a fost „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, prilej cu care am transmis nevoia de a sprijini și mama și copilul, nevoia de a fi bine pentru amândoi și faptul că în cele mai multe cazuri nu trebuie să alegem: mama sau copilul. În 2017 tema a fost: „Ajută mama și copilul! Ei depind de tine”, prilej cu care am vorbit despre necesitatea deschiderii unor centre care să sprijine femeile în criză de sarcină. În 2018 am mărșăluit din dorința de a construi „O lume pentru viață”, iar Marșul pentru viață 2019 este despre unicitatea fiecărei persoane din prima secundă a vieții, despre faptul că fiecare are un ADN unic și o chemare unică în această lume.
Nevoia de sprijin pentru viață în România e uriașă, prin urmare temele apar în urma experienței concrete de lucru cu femeile în criză de sarcină, a relaționării cu femei care au trecut prin trauma avortului și pe măsură ce înțelegem nevoile reale de implicare.

Din 2016, luna martie a fost declarată „Luna pentru viață”, având în program o mulțime de evenimente pro-viață, dintre care Marșul pentru Viață este poate cel mai vizibil, dar nu singurul.

În perioada 1-31 martie se desfășoară Luna pentru viață 2019 „Unic din prima secundă” în care atât Asociația „Studenți pentru viață”, cât și alte organizații, se implică în realizarea unor activități de sprijin și informare: proiecții de film, ateliere, dezbateri, vizite la maternități și la  centre de plasament, activități cu copiii, de exemplu ateliere de lectură, activități artistice, drumeții în locuri în care pot da altor oameni o mână de ajutor etc. Este un prilej de a valoriza mai mult viața, relațiile dintre oameni și de a-i ajuta în mod concret pe cei de lângă noi.

Istoria Marșului pentru Viață, organizat pentru prima dată la Washington pe 22 ianuarie 1974, reluat în fiecare an în mai multe orașe importante din lume, surprinde prin longevitate și perseverență: în curând va împlini o jumătate de secol! În România, anul viitor marchează abia primul deceniu...

În România lucrurile sunt foarte la început. Abia avem câteva centre de sprijin, iar Marșul pentru viață este la a IX-a ediție. În SUA Marșul pentru viață se organizează de 46 de ani neîntrerupt, iar în acești ani s-au dezvoltat mii de organizații care informează și mii de centre care vin în ajutorul femeilor în criză de sarcină. În 2017, după un training susținut la București de organizația Heartbeat Internațional, care are 2.800 de centre în SUA, s-au deschis câteva centre noi în România, dar mai este foarte mult de lucru.

Se simte nevoia unui sprijin mai consistent din partea statului în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă tinerele însărcinate? Este preocupat statul român de protejarea vieții viitorilor săi cetățeni?

De câțiva ani în comunicatele de presă ale Marșului pentru viață se regăsesc câteva propuneri concrete de sprijin:

  • înființarea de centre de sprijin pentru femeile însărcinate, unde femeile în criză de sarcină să poată beneficia, la cerere, de consiliere psihologică gratuită și de sprijinul unui asistent social specializat în criza de sarcină;
  • crearea posibilității legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate crește copilul să îl încredințeze spre adopție imediat după naștere, după modelul adopției începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia;
  • valorizarea în societate a tuturor celor implicați în adopție, în vederea eliminării mentalității disprețuitoare la adresa copiilor adoptați, a părinților adoptivi și, mai ales, la adresa mamelor sau părinților care își încredințează copiii spre adopție când dificultăți majore le afectează capacitatea de a se ocupa corespunzător de creșterea acestora;
  • legiferarea posibilității, la cererea mamei care a pierdut sarcina, de a înmormânta legal copilul.
 
Scepticii care critică acțiunile pro-viață aduc argumentul că acestea ar afecta dreptul femeii de a alege ce vrea să facă cu propriul corp. Femeia însărcinată poartă însă grijă de corpul unei alte ființe vii, ale cărei interese vitale nu sunt apărate de nimeni. Interferează dreptul femeii de a dispune de propriul corp cu dreptul la viață al fătului?

Îndemnul nostru este ca oamenii să facă tot ce pot să sprijine și mama și copilul, să-i iubească, să-i prețuiască, să-i sprijine pe amândoi. E nefiresc și nesănătos din punct de vedere comunitar și personal să fie așezați mama împotriva copilului și copilul împotriva mamei, când, de fapt, grija și ajutorul nostru trebuie să se îndrepte spre amândoi. Când copilul suferă, suferă și mama, iar când mama suferă, este afectat și copilul. Sunt din ce în ce mai multe dovezi și mărturii că un avort afectează pe termen lung dezvoltarea emoțională a femeii, iar uneori efectele acestei traume se resimt până pe patul de moarte. Trăim într-o societate în care avem libertatea de a acționa public. Putem face mult mai mult pentru a sprijini femeile în criză de sarcină decât să le tratăm cu indiferență și să le obligăm să aleagă între viitorul, cariera, relația lor și copil. Au dreptul și este firesc să fie sprijinite să aibă parte de toate acestea. Femeile au dreptul să nu fie constrânse să renunțe la copilul lor doar pentru că cineva face presiuni asupra lor, cuiva nu-i pasă, familia o dă afară din casă etc. Să depășim poziționarea ideologică și să facem ceva concret pentru a ajuta!

Într-o societate preocupată din ce în ce mai mult de toleranță și acceptare, femeia aflată în criză de sarcină are de îndurat asaltul prejudecăților sociale și familiale de o brutalitate și insistență rar întâlnite. Presiunea, lipsa de susținere a celor din jur (partener, părinți, rude, prieteni, colegi, angajatori ș.a.), constrângerile, șantajul, culpabilizarea și judecățile unilaterale cântăresc, în decizia de a face avort, mai mult decât temerile și lipsa de siguranță personale. Care ar trebui să fie atitudinea familială, socială și medicală referitor la problematica avortului?
 
Studii realizate de Institutul Eliot din S.U.A. arată că 64% dintre femei se simt presate să întrerupă sarcina, că majoritatea femeilor se simt nesigure sau împinse să facă avort, dar 67% dintre femeile care au făcut întrerupere de sarcină n-au fost întrebate de către cineva dacă sunt într-o situație de abuz și dacă au nevoie de ajutor. Clinicile nu reușesc să detecteze existența coerciției și de cele mai multe ori traumele femeii de dinainte să ajungă la avort și de după ce iese din cabinet rămân necunoscute specialiștilor și publicului larg.

Cu toate acestea, cifrele vorbesc, și o fac la modul cel mai sumbru. Care sunt datele statistice referitoare la numărul întreruperilor de sarcină din România?
 
S-au făcut peste 23 milioane de avorturi din 1958 până în prezent, iar această cifră nu include avorturile realizate în clinicile private după anul 1990, avorturile medicamentoase și avorturile făcute de românii plecați în străinătate. Este mai mult decât încă o Românie. Cam aceleași numere sunt și în Basarabia. Apropo, România este pe locul 5, iar Republica Moldova pe locul 6 în lume în topul nefericit al numărului de avorturi raportat la populația din acest moment a țării. Și în dreapta, și în stânga Prutului, sunt mai puțini români în viață decât avorturi făcute. Sunt milioane de vieți care n-au apucat să vadă lumina zilei, să se bucure de viață, să devină profesori, medici, cercetători, campioni, mame, tați și să facă ceva frumos pentru ei și pentru cei din jurul lor.

Anual se fac cel puțin 42 de milioane de avorturi, la nivel mondial. Din 1918, când U.R.S.S. a fost primul stat de pe Glob care a legalizat avortul la cerere, în lume s-au făcut mai mult de 1 miliard de avorturi. Acestea sunt estimări minimale, care includ strict datele din statisticile oficiale. Însă, statisticile sunt incomplete pe această temă, în toate țările.

Cum se poate redresa această evoluție îngrijorătoare?
 
Avortul oprește viețile a milioane de copii și afectează milioane de femei și bărbați. Am cunoscut femei care n-au discutat cu nimeni despre această traumă timp de 15 – 20 de ani, femei care în fiecare an se gândesc câți ani ar fi avut copilul lor, ce ar fi devenit, care ar fi fost realizările ei sau ale lui. Iar această problemă nu afectează doar femeile. Poate vă amintiți cazul domnului Ion Cârstoiu din Aninoasa, care a donat economiile strânse o viață pentru achiziționarea unor incubatoare. Când presa l-a întrebat de ce a făcut acest gest, a spus că în tinerețe i-a cerut unei iubite să facă avort și regretă acest lucru. Fiecare avort are în spate multă lipsă de sprijin. Iar în România lipsa de sprijin e direct proporțională cu numărul avorturilor – cum sunt mai multe avorturi decât oameni în România, înseamnă că idealul ar fi ca fiecare român să înțeleagă ce este criza de sarcină și să ajute femeile din jurul lui care trec prin criza de sarcină.

Ce mesaj ați transmite unei tinere mame aflate în criză de sarcină, pentru a o conștientiza că avortul nu este un deznodământ fericit, pentru a o face să se simtă înțeleasă și sprijinită în lupta ei cu intoleranța lumii din jur și cu propriile temeri și nevoi?
 
I-aș spune că voi face tot ce ține de mine să o ajut cu absolut orice are nevoie. Că în București există Centrul de consiliere „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, care oferă consiliere psihologică gratuită și programe de asistență socială menite să o ajute să ducă sarcina la bun sfârșit în siguranță. Că există oameni atât în București, cât și în multe alte locuri din țară care vor să sprijine. Că presiunile și amenințările vor trece, situația materială se va rezolva, părinții de cele mai multe ori se bucură când li se naște un nepot sau o nepoată și de aceea e important să-și facă curaj să ceară ajutor, să se informeze înainte de toate, pentru că un avort oprește viața unui copil și afectează viața mamei pe termen lung, iar timpul nu poate fi dat înapoi. Să mă caute. Pe Facebook, pe internet sunt datele mele. Și să aibă curaj, pentru că există o luminiță la capătul tunelului. Aceea este cu adevărat salvatoare, pe termen lung.