ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ceremonie militară fastuoasă duminică, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pentru a sărbători Ziua NATO. Se împlinesc 12 ani de când drapelul României a fost arborat oficial la sediul Alianței Nord Atlantice. Ziua NATO se sărbătorește în țara noastră în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, anunță B1 TV.

Pe 29 martie 2004, România a aderat la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, pe 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului României la sediul NATO.

Odată cu această sărbătoare, este organizată anual și Ziua Porților Deschise la MApN, publicul având acces în instituție. Anul trecut, de Ziua Porților Deschise, vizitatorii au putut să asiste la un exercițiu de mânuire a armamentului executat de militarii Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul". În plus bucureștenii s-au bucurat și de o expoziție exterioară de tehnică militară, precum și de alte expoziții tematice organizate în sălile dedicate întâlnirilor oficiale.

Armata română a decis ca în 2016 să participe la un număr record de exerciții militare complexe, peste 400. Totodată, o flotă a NATO cu fregate, dragoare și distrugătoare ar putea fi prezentă permanent în Marea Neagră. Este vorba despre nave de luptă din Germania, Italia, Turcia sau Statele Unite, care ar putea face parte din noua grupare navală pe care România și-o dorește prezentă în Marea Neagră. Proiectul Ministerului Apărării va fi discutat cu șefi din NATO inclusiv la summitul care va avea locul anul viitor. Proiectul a fost pus pe hârtie de Ministerul Apărării, după ce rușii au întărit, la rândul lor, flota militară din Crimeea. Noua grupare maritimă ar aparține NATO și ar putea fi similară celor 4 deja existente, dar care nu staționează permanent în apele teritoriale ale alianței.