ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Debitul la intrarea în ţară este la jumătate faţă de media multianuală. O scădere cu încă 700 de metri cubi pe secundă şi centrala de la Cernavodă se va opri.
 
Debitul Dunării la intrarea în ţară se situa ieri la puţin sub 2.900 de metri cubi pe secundă, mult sub media multianuală pentru luna iulie, de 5.350 de metri cubi pe secundă, potrivit Institutului Naţional de Hidrologie, potrivit economica.net.
 
În această săptămână debitul va coborî şi mai mult, până la 2.700 de metri cubi pe secundă. Iar prognozele pentru următoarea lună nu sunt deloc încurajatoare, debitele urmând să scadă şi mai mult, pentru că temperaturile se vor păstra ridicate, precipitaţiile se vor păstra la niveluri extrem de reduse şi, cel mai important, ţările din amonte, precum Serbia sau Ungaria, vor înregistra temperaturi extreme şi ploi extrem de reduse, potrivit prognozelor.
 
În aceste condiţii, activitatea Centralei Nucleare de la Cernavodă este pusă în pericol, pentru că, la 2.000 de metri cubi pe secundă debitul Dunării la intrarea în ţară, nu mai este suficientă apă în bazinul centralei de la Cernavodă pentru răcirea reactoarelor, iar atomocentrala trebuie să se închidă. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, în 2003, când, la 1.900 de metri cubi pe secundă, Cernavodă s-a închis.

"Încă nu avem probleme, dar prognozele sunt neliniştitoare. Sperăm să nu scadă debitele încă şi mai mult. Dacă totuşi se va întâmpla, oricum Sistemul Energetic Naţional va rezista”, arată Octavian Lohan, directorul Dispeceratului Energetic Naţional. Potrivit acestuia, un potenţial deficit de 1.400 de MW provenit din oprirea Cernavodă poate fi compensat prin pornirea unor grupuri suplimentare termo pe gaz sau cărbune.