ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Activiștii de mediu ai organizației Agent Green, care au blocat pe DN 7C - Transfăgărășan un camion încărcat cu lemne, despre care se presupune că au fost tăiate ilegal, au postat pe Youtube un video, în care este prezentat dezastrul ecologic produs de tăierile masive de copaci din zona Vidraru.

„Dovezile ilegalităților prezentate în filmările Agent Green includ: drumuri forestiere construite haotic din bani europeni pe versanți abrupți care au început să se surpe, păduri brăcuite (adică pădurea a dispărut pe 70% din suprafață), cursuri de apă murdare, pline de aluviuni și bușteni abandonați care colmatează în permanență lacul Vidraru. Imaginile surprinse din dronă ilustrează dimensiunea uriașă a tăierilor care au loc în ultimii 15 ani.

Dacă până în anul 2000 majoritatea pădurilor aveau rolul principal de protecție al lacului, 12.230 hectare de păduri fiind inventariate drept virgine, astăzi au mai rămas cel mult 2500 de hectare cu astfel de păduri, adică aproximativ 20%”, este explicația clipului video.

La rândul ei, Romsilva anunță, într-un comunicat, ca transportul de lemn era legal și că se consideră hătțuită de organizația Agent Green.

„Regia Națională a Pădurilor – Romsilva respinge amenințările și presiunile organizației Agent Green, care a organizat blocarea abuziva a unui drum public si controlul autovehiculelor care transportau legal lemne pentru foc. (...) Respingem cu fermitate acțiunile în forță și amenințările, precum și diseminarea cu intenție a informațiilor false, considerând că organizatiile non-guvernamentale nu trebuie sa blocheze deliberat drumurile publice, să comunice informații false, să dispună abuziv controlul autovehiculelor și a mărfurilor transportate, substituindu-se organelor statului. (...) Transportul era legal, cantitatea era cea din acte, iar transportul era înregistrat în aplicația SUMAL, cu avizul seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F, precum și în Inspectorul Pădurii”, arată comunicatul Romsilva.

Cu toate acestea, urmărind imaginile, ne putem da seama de amploarea dezastrului ecologic de la Vidraru, fie că e vorba de tăieri legale sau ilegale.