ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Greenpeace România a făcut public un raport privind situația tăierilor ilegale de arbori înregistrate de autorități în anul 2015. Raportul arată că s-a înregistrat o creștere de până la 96 de cazuri pe zi, de la 62 de cazuri în perioada 2013-2014. Raportul prezintă și un "top" al județelor unde se înregistrează cele mai multe cazuri de furturi de arbori.

Județele fruntașe în topul tăierilor ilegale de arbori sunt, potrivit raportului Greenpeace: Argeș, Vrancea, Bacău, Suceava și Mureș. Unii specialiști din domeniul silvic arată înspre autorități.
 
Anul trecut, cazurile de defrișări ilegale au crescut alarmant comparativ cu perioada 2013 – 2014, când erau doar 62 de cazuri de tăieri ilegale pe zi.
 
Prejudiciul adus mediului din România prin exploatarea necontrolată a pădurilor are două componente: tăierile ilegale și nerespectarea normelor tehnice de exploatare, susține Greenpeace.

Reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere.

Potrivit președintelui Confederației Consilva, Marian Stoicescu, în sectorul privat sunt 600.000 ha de păduri neadministrate, nepăzite. Din aceste 600.000, 400.000 ha au fost tăiate ilegal după anul 2005.

Din totalul cazurilor de tăieri ilegale înregistrate la nivel național în 2015, 32% au fost încadrate ca infracțiuni și s-au făcut dosare penale, în timp ce 68% au reprezentat contravenții în valoare de aproximativ 6.6 milioane de euro.

La mijlocul anului trecut, problema defrișărilor ilegale a fost dezbătută în CSAT. Forul a stabilit că este un caz de siguranță națională și a cerut guvernului să ia măsuri urgente și să schimbe legislația.

Și Prințul Charles, moștenitorul coroanei britanice, cere României să își conserve și să protejeze aurul verde.