ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se apropie marele praznic al creștinătății, Învierea Domnului, așa că în toate casele de români se pregătesc ouăle pentru a fi înroșite, acest simbol nelipsind de masa de Paști.

ActiveNews vă oferă câteva rețețe, culese de la cititori, prin care puteți vopsi ouăle în mod natural, fără să fie nevoie să achiziționați coloranți din comerț.

 

Materiale necesare:
-ouă
-varză roșie, sfeclă roșie, curcuma, păpădie, coji de ceapă, cafea, ceai, afine, etc
-flori și frunze mici, presate sau nu
-ciorapi de damă vechi
-foarfecă și ață
-vase de gătit mici
-oțet
Incepeți prin degresarea ouălelor cu apă și detergent de vase. Pentru a obține un model pe ouă se prind mici frunze și flori cu ajutorul ciorapilor de damă. Ouăle pregătite în acest fel se recomandă să le vopsiți doar în culori închise, căci la cele deschise din păcate va lipsi contrastul și munca depusă pentru aranjarea frunzulițelor va fi inutilă. 
Procedeul de vopsire a fost în mare parte același, și nu e deloc complicat.
Se mărunțește materialul care va folosi la vopsire dacă e cazul (varză roșie, sfeclă roșie), se adaugă apă cât să acopere ouăle, și în unele cazuri se adaugă oțet. Apoi se pun ouăle la fiert, iar după aproximativ 15 minute se oprește focul, dar se lasă ouăle în apă câteva ore. Se verifică din când în când intensitatea culorii obținute iar când rezultatul a fost mulțumitor se scot ouăle. Unele culori devin intense doar dupa 6-8 ore. Atenție, de asemenea la băile lungi în apă cu mult oțet, căci puteți să vă treziți cu ouă cu coajă elastică, 

Procesul de vopsire se poate încerca și la rece, cu ouă gata fierte. După câteva ore în zeamă de afine strivite pentru câteva ore, ouăle arată foarte bine. Rezultatul a fost foarte bun și fără fierbere.
Pentru a le înfrumuseța și mai mult se recomandă să le ungeți cu puțin ulei, astfel ouăle vor străluci iar culorile vor părea mai intense. 

Rețeta 2:

 

 

Foi de ceapă și flori de tei. Degresate cu apă cu zeamă de lămâie. într-o cratiță se pun foile de ceapă și florile de tei, peste care am asezat ouăle. Se acoperă cu apă rece, un vârf de lingură de sare, și se pun la fiert, foc mic, 10 minute, de când au început să clocotească.