ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Hackerii dezvoltă mereu viruși noi prin care blochează sistemele de operare și cer răscumpărări de sute sau mii de euro. Cea mai nouă amenințare se numește Petya.

Acest virus nu codează doar anumite fișiere ale utilizatorului, ci blochează întreg hard-disk-ul. Victima nu poate recupera nimic și este nevoită să șteargă întreg sistemul ca să scape de amenințare. 

Liviu Arsene este expert în securitate cibernetică și a analizat virusul. Spune că programul este extrem de periculos și că va ataca și instituții ale statului sau mari corporații.

„De cele mai multe ori, vectorii de infecție sunt aceiași. Utilizatorii sunt infectați atunci când vizitează site-uri care exploatează vulnerabilități în browser, când dau click pe reclame dubioase sau atunci când accesează atașamente din emailuri infectate. Se exploatează curiozitatea utilizatorului”, spune Liviu Arsene.

Virusul este programat să-l ghideze pe utilizatorul infectat către opțiunile de plată. Are chiar o numărătoare inversă. Dacă timpul se scurge, iar răscumpărarea nu este plătită, suma cerută se dublează. Plata se poate face prin transfer de pe cardul de credit sau prin bitcoin, moneda virtuală preferată de hackeri.

Statistic, cel puțin jumătate dintre victime au plătit răscumpărarea. Specialiștii avertizează însă că plata nu garantează și deblocarea fișierelor.

Producătorii de antivirus au dezvoltat deja un antidot pentru Petya, care ar trebui administrat computerului înainte ca virusul să fie instalat, potrivit digi24.ro. Dacă sistemul este infectat, nici un antivirus nu mai poate salva datele criptate. Experții susțin că în următoarea perioadă hackerii vor încerca să-și distribuie softul prin mesaje email sau pagini de internet clonate, în întreaga lume.