ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 1000 de români s-au adunat în Piața Universității la chemarea inițiativei civice Starea de LIbertate pentru a protesta față de restricțiile abuzive impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. De asemenea, mulți purtau icoane cu Sfânta Parascheva, în semn de nemulțumire față de interzicerea pelerinajului de la Iași.

 
Manifestanții au cerut demisia lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și secretar de stat în MAI. 

Mulți și-au exprimat nemulțumirea față de obligativitatea purtării măștilor de protecție. Oamenii au mai spus că nu sunt de acord cu închiderea restaurantelor și a teatrelor și că drepturile le sunt încălcate.

Protestatarii au avut câteva altercații cu jandarmii și au scandat "Libertate, libertate!, "Jos dictatura", "Noi vă plătim", "Jos trădătorii!", "Copiii noștri nu-s cobaii voștri". De asemenea, s-a rostit în cor rugăciunea "Tatăl nostru".
 
Pompiliu Diplan, organizatorul acțiunii, a anunțat că va fi prezent și la Iași, la pelerinajul anual de ziua Sfintei Parascheva

La începutul manifestației, Jandarmeria a blocat instalarea sonorizării. În ciuda acestui abuz, până la urmă boxele au fost instalate în timpul demonstrației și maestrul Nicolae Voiculeț a reușit să cânte la nai mulțimii Deșteaptă-te, Române! și Tatăl nostru (video de sus). O altă invitată a Stării de Libertate a cântat la tulnic ca pe vremea lui Avram Iancu.