ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Euronews scrie pe site-ul său că managementul deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România care vede cum ajung pe terenul său din țările din vest toate tipurile de deșeuri, transformându-se în pubela Europei. Aici, tratarea deșeurilor este ieftină: 17 euro pe tonă, față de 250 de euro în Europa.
 
Gestionarea ecologică a deșeurilor reprezintă o provocare majoră pentru România, țară care observă, în mod regulat, cum toate tipurile de gunoaie din statele vest-europene sfârșesc pe pământul său, scrie Euronews, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infrigement împotriva Bucureștiului pe această temă, informează B1.ro.

De ce? Pentru că, în România, tratarea deșeurilor este foarte ieftină: 17 de euro pe tonă, comparativ cu cei cel puțin 250 din restul statelor europene.„Companiile ascund natura exactă a deșeurilor exportate în România, ceea ce este ilegal. (...) Ancheta noastră arată prezența deșeurilor contaminate, deșeurilor medicale sau deșeuri menajere. Nu există niciun control special la granițe, unde ar putea fi oprit traficul de deșeuri”, explică Romana Puiuleț, jurnalist de investigație de la Rise Project.

Pe lângă fabricile de ciment, o altă destinație pentru deșeuri sunt incineratoarele publice, unde pot fi transformate în energie. Cu toate acestea, organizațiile neguvernamentale din zona de mediu atrag atenția asupra impactului pe care îl are fumul toxic asupra populației.
„Nu este o soluție bună pentru că emisiile de dioxină și furan de la incineratoare constituie un real pericol pentru populație. Pentru moment, aceste emisii nu sunt măsurate și nu știm nivelul de toxicitate din aer”, a explicat Marius Cobârzan de la „Zero waste Romania”.

În ceea ce privește mediul, mai ales gestionarea deșeurilor, România este fără îndoială unul dintre elevii săraci ai Europei. În București,  gunoaiele se acumulează din cauza lipsei depozitelor. În plus, aproape că nu există colectare selectivă a deșeurilor și o rată scăzută de reciclare, adaugă ce i de la Euronews.

În plus, ministrul român al Mediului, Costel Alexe, subliniază lipsa de sprijin din partea Bruxellesului: „Comisia Europeană nu a recomandat finanțarea pentru gestionarea integrată a deșeurilor, depozitelor de gunoi și incineratoarelor din România, în cadrul bugetului actual. Prioritatea națională este creșterea colectării și reciclării selective, care este în prezent doar 13,81% ”, spune Costel Alexe.