ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic Botoșăneanul, a transmis un cuvânt de solidaritate față de drama creștinilor ortodocși care, după ce au fost ținuți în case în timpul postului Paștilor și în săptămâna luminată, interzicându-li-se participarea la slujba de Înviere, sunt supuși de autoritățile guvernamentale unor noi măsuri excesive și unilaterale în ceea ce privește accesul la hramul Sfintei Parascheva de la Iași.

Ierarhul atrage atenția că aceste restricții încalcă libertatea religioasă, fiind „împotriva Legii și a bunului simț”, iar cei care le impun vor rămâne „în istorie ca niște nume de ocară”. El explică originea cinstirii sfintelor relicve în tradiția ortodoxă și îndeamnă poporul credincios la căință, post și rugăciune, deoarece „lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare”.

Despre ÎPS Calinic se știe că e unul dintre cei care au schimbat de multe ori veșmântul Cuvioasei Parascheva și i-a simțit mireasma sfințeniei. Această implicare personală determină și zelul cu care ierarhul le ia apărarea cinstitorilor Ocrotitoarei Moldovei. Ca o soluție de compromis pentru alinarea celor privați de dreptul lor la liberă circulație, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților propune ca „racla cu sfintele moaște să fie purtată, începând de duminică, 11 octombrie, într-un pelerinaj prin toate orașele, comunele, satele și cătunele din întreaga Moldovă”.

Ar fi de prisos să vă spun că ceea ce se întâmplă la ora actuală la Iași cu pelerinajul la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva este împotriva Legii și a bunului simț. Însă trebuia ca, odată și odată, și rugăciunile unor pseudo-intelectuali, care îi numeau în anii trecuți pe pelerinii închinători „pupători de oase”, să ajungă la dumnezeul lor. Și iată că dorința lor, susținuți fiind și de cei fără credință, neam și țară, s-a împlinit. De altfel, era lesne de înțeles că se va ajunge aici; în Scriptură găsim scris că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi” (Matei 27, 64). Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase și fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă își are Dioclețienii și Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloși decât aceia! Din păcate, numele unora ca aceia au rămas în istorie ca niște nume de ocară.

Ceea ce nu pot astfel de oameni înțelege este faptul că cinstirea, cultul sfintelor moaște este o instituție a Bisericii, care este așezată pe dogma existenței lui Dumnezeu și a lucrării Duhului Sfânt în viața omului și care nu are nimic în comun cu cultul morților din Egiptul antic. Știut este faptul că Apostolii, după Pogorârea Duhului Sfânt, au primit puterea de a face minuni prin trupurile lor, așa încât, văzând aceasta, oamenii „îi scoteau pe cei bolnavi în ulițe și-i puneau pe paturi și pe tărgi ca, venind Petru, măcar umbra lui să umbrească pe vreunul dintre ei” (Fapte 5, 15). Până și lucrurile purtate de Apostoli erau făcătoare de minuni, încât peste cei ce erau bolnavi se puneau ștergare sau șorțuri purtate de Pavel și bolile se depărtau de la ei (Fapte 19, 11-12). Iar în IV Regi 13, 21 se povestește despre un cortegiu mortuar care de frica moabiților și-a aruncat mortul în mormântul profetului Elisei și mortul a înviat.

Incoruptibilitatea trupurilor sfinților este o minune a lui Dumnezeu în viața lor, pe care persecutorii Bisericii din toate timpurile nu au înțeles-o și nici nu o vor putea înțelege. Este imposibil pentru cineva cu mintea desacralizată să înțeleagă cum este posibil să te poți vindeca de boli incurabile atingându-te de racla unui sfânt sau de o icoană făcătoare de minuni, când întreaga știință medicală nu ți-a rezolvat suferința. Și, totuși, se poate! Da, v-o spun răspicat, SE POATE! Minunile sunt dincolo de capacitatea noastră de înțelegere. Citiți cartea „Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva” sau „Minunile Maicii Domnului prin Icoana sa cea Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Hadâmbu” și vă veți convinge. Sunt mărturiile celor care au fost beneficiarii unor asemenea minuni, în care cei infestați cu Covidul marxismului NU cred!

Cum să împiedici vizita cuiva la cel mai bun prieten al său? Chiar și sub pretextul că îi vrei binele, antepronunțându-te că acesta nu este capabil să respecte niște norme, neînvestindu-l cu încredere în responsabilitatea lui.

Și totuși, ca această sărbătoare a Moldovei, care nu a putut fi oprită nici în timpul celor mai aprige momente prin care a trecut țara, să iasă de sub incidența interdicțiilor – beneficiari fiind doar cei din Municipiul Iași – aș propune, sigur, este doar o propunere, ca racla cu sfintele moaște să fie purtată, începând de duminică, 11 octombrie, într-un pelerinaj prin toate orașele, comunele, satele și cătunele din întreaga Moldovă. Astfel, precum a făcut și în timpul marii procesiuni din 1947, Sfânta noastră dragă ar putea aduce mângâiere și pace tuturor celor ce o iubesc, dar nu pot veni să îi aducă prinosul lacrimilor și al rugăciunilor, alături de mănunchiul de flori și busuioc.

Să i se ceară oare sfintei de către forțele de ordine, la trecerea dintr-un județ în altul, cartea de identitate sau buletinul de analize? Rămâne de văzut! De ce nu? Te poți aștepta și la așa ceva! Însă, cert este că în urma testelor din ultimele sute de ani, Sfânta Cuvioasă Maica noastră Parascheva de la Iași a dovedit că în firavul ei trup are într-un procent foarte mare pe Duhul Sfânt; așa se și explică faptul că mâinile ei sunt mereu calde, iar relicvele ei, frumos mirositoare, sunt făcătoare de minuni.

Însă, din păcate, nu poți să ceri cuiva să creadă în cruce și icoane pe care le consideră idoli ori să cinstească pe sfinți atâta timp cât acestea la acela lipsesc cu desăvârșire.

O apoftegmă populară spune: „Când și-o face omul cu mâna lui ....”; de aceea, este nevoie de multă căință, post și rugăciune. Oricum, fiți tari în credință, căci lupta împotriva Ortodoxiei este în plină desfășurare. Parafrazându-l pe dreptul Simeon, aș încheia spunând: „Și prin sufletul tău, popor român, va trece sabie” (cf. Luca 2, 35). Doamne, nu ne părăsi!”, a îndemnat ÎPS Calinic Botoșăneanul într-un articol publicat pe pagina web a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
 
 
 
 
Pe același site a fost publicat și un comunicat al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, referitor la pelerinajul de la Iași:

„Trăim în aceste zile grele încercări pentru omenire și, în duh de solidaritate și frățietate, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților ia act cu îngrijorare de situația nemaiîntâlnită la racla Sfintei Cuvioase Maicii noastre Parascheva de la Iași și este alături de toți credincioșii din Arhiepiscopia Iașilor și din întreaga Moldovă, care nu își pot cinsti cum se cuvine, după tradiție, Ocrotitoarea.

Astăzi, mai cu stăruință, ne exprimăm mâhnirea față de măsurile duse la extrem, dintr-un exces de zel greu de înțeles și nu deplin susținut cu argumente științifice, cu privire la organizarea sărbătorii religioase de la Catedrala Mitropolitană din Iași, măsuri luate fără o consultare prealabilă cu autoritățile Bisericii Ortodoxe Române, întrucât, după cum bine se poate vedea, părinții slujitori de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei au stabilit în mod exemplar programul duhovnicesc specific acestei sărbători, fără a încălca legislația în vigoare și respectând toate recomandările sanitare indicate de autorități.

Este cunoscut faptul că întotdeauna Biserica a fost, este și va fi un exemplu în societate privind respectarea normelor impuse pentru sănătatea trupească și sufletească a credincioșilor.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu susține ideea tot mai frecvent răspândită că în cadrul procesiunilor sau al manifestărilor religioase oamenii se pot infecta mai ușor, întrucât se știe că pelerinajul este o manifestare fizică și spirituală, în care participanții au o conduită morală care este în perfectă armonie cu evenimentele liturgice.

Îndemnăm pe toți credincioșii care au evlavie la Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva să intensifice, mai mult ca oricând, rugăciunea, alăturându-ne și noi tuturor într-un gând și în același cuget, cu nădejdea că autoritățile vor reveni asupra măsurilor excesive de interzicere a pelerinajului de la Iași, dovedind astfel o colaborare sub semnul responsabilității și respectului între Stat și Biserică.

Asumându-ne respectarea măsurilor de protecție sanitară, sprijinim eforturile depuse de medici și de personalul medical, pentru care rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu să le dăruiască sănătate, spor și ajutor”, se mai arată pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.