ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 29 septembrie se împlinesc 140 de ani de la nașterea lui Ludwig von Mises, cel mai important economist al secolului al XX-lea.
 
Născut în Lemberg, Galicia (astăzi Lvov, Ucraina) într-o familie de tehnicieni și administratori ai Imperiului Austro-Ungar, Ludwig von Mises a fost educat în Viena devenind în 1906 doctor în drept. A audiat seminarul lui Eugen von Böhm-Bawerk, fondatorul școlii austriece de economie, desăvârșindu-și astfel pregătirea economică. După terminarea studiilor a lucrat pentru Camera de Comerț vieneză, iar, în paralel cu cariera birocratică, și-a urmat vocația științifică publicând Theorie des Geldes und der Umlaufsmittel (1912) în care arată că crizele economice sunt rezultatul alocării greșite de resurse ca urmare episoadelor inflaționiste.  A arătat că inflația nu este neutră și că are mereu un efect de redistribuire a avuției. 
 
A luptat ca ofițer de artilerie în timpul Primului Război Mondial, în ultimul an de război devenind profesor al Universității vieneze. În timpurile tulburi de după război și-a folosit influența pentru a calma politicienii vienezi, de asemenea publică Nation, Staat und Wirtschaft (1919) ca și cel mai faimos eseu al său în care demonstra imposibilitatea calculului economic în socialism. După apariția Die Gemeinwirtschaft, socialismul nu mai poate fi justificat ca fiind un sistem economic viabil, argumentele lui von Mises neputând fi combătute de economiștii socialiști până în ziua de astăzi. 
 
Provenind dintr-o familie evreiască, este forțat să părăsească Austria întâi pentru Elveția, apoi pleacă în Statele Unite unde va rămâne până la moarte – 10.X.1973.
 
În SUA – New York – publică poate cea mai importantă carte de economie scrisă vreodată - Acțiunea Umană - în 1949.  În paralel cu activitatea științifică predă la universitate, seminarul ținut de von Mises fiind frecventat de următoarea generație de învățați ai școlii austriece de economie. 
 
Ludwig von Mises a murit în 1973 în New York, a lăsat în urmă cărți, dar și oameni pe care i-a educat pentru a duce mai departe o abordare teoretică coerentă a ideii de libertate. Opera și viața sa au făcut ca lumea în care trăim să fie mai bună și mai liberă decât ar fi fost fără Ludwig von Mises. A fost un om demn, politicos, elegant și corect, unul dintre geniile ce-au încercat să schimbe în bine lumea în care trăim. A-i citi și reciti cărțile, a încerca să le înțelegem, este modul cel mai potrivit în care putem să-i cinstim memoria. 
 
Nota redacției: Vă oferim mai jos o emisiune produsă de Institutul Ludvig von Mises România despre aniversarea a 140 de ani de la nașterea lui Ludwig von Mises. Gazda emisiunii este Tudor Smirna, iar invitatul, conf. dr. Vlad Topan, vicepreședintele institutului. VIDEO: