ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.03/ 10:00 Informația conform căreia Paul Goma a murit, la cel mai mare spital din Paris, din cauza coronavirusului, informație dată de site-ul G4media, este parțial adevărată, scrie jurnalistul Victor Roncea în Evenimentul Zilei. Potrivit jurnalistului, Paul Goma a fost,  de fapt,  internat cu boli cronice în La Pitié Salpêtrière, cel mai mare spital public francez al Parisului, aici fiind infectat cu virusul ucigaș chinezesc.

„După cum scrie reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România, cercetătorul Flori Bălănescu de la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Paul Goma „a fost internat în spital pentru că avea boli cronice. În spital, nu se știe de la cine, a fost infectat cu virusul și a murit în câteva zile”.
Iată, deci, o completare, cred eu, importantă, care lipsea din textul intitulat pentru o capta o notă „oficială” drept „comunicat” și transmis de Mariana Sipoș la G4, unde a fost publicat fără nici o altă explicație sau informație obținută „deontologic”, din mai multe surse.
Istoricul Flori Bălănescu publică pe site-ul ei și un Mesaj din partea supraviețuitorilor Grupului Canal 77, colegii anticomuniști ai lui Paul Goma, Radu Negrescu-Suțu din Paris și Gabriela Niță din Los Angeles:
„În noaptea de 24/25 martie 2020, a decedat la Paris curajosul opozant și scriitor Paul Goma. Ce nu au reușit comuniștii în țară și în exil, cu toate metodele lor de exterminare, a reușit virusul Corona, într-un spital parizian, în libertate. În numele Grupului Canal ’77, din care am avut onoarea să fac parte, alături de Dan Niță, Ion Marinescu, Raymond Păunescu și Nicolae Windisch, cu toții semnatari ai Apelului Goma, adresăm fiului, Filip-Ieronim, îndurerate condoleanțe pentru pierderea acestui om, model de curaj și probitate pentru românii anticomuniști. Dumnezeu să-l ierte și să-l hodinească!”, scrie Victor Roncea.
 
Știrea inițială

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus.
 
„Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris”, se arată în mesajul de pe pagina oficială de facebook a scriitorului.

Amintim că Paul Goma, născut la 2 octombrie 1935, în satul Mana din județul Orhei, pe atunci in România, este cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste și reprezentant al scriitorilor postbelici. În 1977, Goma a reușit să trimită la postul de radio occidental Radio Europa Liberă o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în România. Scrisoarea a fost difuzată de postul de radio. În consecință, a fost permanent urmărit, apoi arestat și bătut de Securitate. În 1977, acesta împreună cu familia a fost lipsit de cetățenie română și expulzat în Franța, unde a cerut azil politic, iar de atunci nu a mai călcat pe pământ românesc.