ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un element cheie al răspunsului guvernului NSW- New South Wales, Australia- la COVID-19 a fost torpilat, jumătate din amenzile emise în cadrul ordonanțelor de urgență urmând să fie anulate, iar statului i se cere să ramburseze cealaltă jumătate, relatează amp.

Guvernul statului a recunoscut în instanță că unele amenzi nu erau valabile, iar Revenue NSW a anunțat marți că 33.121 din cele 62.138 de amenzi date de la începutul pandemiei vor fi retrase. Se vor acorda rambursări dacă amenzile au fost deja plătite, iar acțiunile de executare vor înceta.

Decizia vine în urma unui caz test la Curtea Supremă din New South Wales, care a susținut că două amenzi emise în timpul închiderilor din 2021 nu erau valabile deoarece nu descriau în mod adecvat presupusa infracțiune, așa cum prevede Legea privind amenzile.

Amenzile au crescut pe măsură ce numărul de cazuri COVID-19 a crescut brusc la mijlocul anului 2021 și părți mari din Sydney au fost aruncate în izolare. Conform cifrelor anterioare ale Revenue NSW, poliția a dat mai multe amenzi COVID-19 într-o singură lună, august 2021, decât în cele 17 luni anterioare la un loc - 25.687 de amenzi, în valoare de 23,9 milioane de dolari.

Un avocat al Comisiei pentru Administrarea Amenzilor a recunoscut marți în instanță că amenzile nu erau valabile din acest motiv. Revenue NSW a anunțat anularea amenzilor la scurt timp după aceea.

Samantha Lee, avocat principal interimar la Redfern Legal Centre, care a instrumentat cazul, a declarat că a fost o „zi extraordinară pentru locuitorii din NSW". Ea a spus că acest caz a fost ultima soluție după ce clienții ei „au încercat toate opțiunile" pentru a obține anularea amenzilor.

„Acest caz a creat un precedent conform căruia toate aceste amenzi nu sunt valabile și nu ar fi trebuit să fie emise niciodată", a spus ea. „Ceea ce s-a întâmplat astăzi este justiție pură și, într-adevăr, este un caz pentru oameni".