ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Asociațiile producătorilor de produse bio și tradiționale au semnat un acord pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5%, și chiar TVA de 0% pentru anumite produse,  aceasta fiind o măsură în favoarea producției și consumului produselor agroalimentare românești de calitate, informează Agerpres, citând un comunicat de presă transmis de organizațiile din sector.
 
„Măsura propusă este folosită și de alte state europene pentru a putea oferi producătorilor naționali instrumente europene și bugete semnificative pentru certificarea și promovarea produselor de calitate naționale fără încălcarea legislației europene în materie. Este lăudabil faptul că începem să învățăm să cerem și drepturi într-o Europă încorsetată de restricții. În acest fel vom putea face din produsele alimentare românești nu numai un motiv de mândrie națională ci și un motor de creștere economică", se arată în comunicatul transmis de patronatele din sectorul produselor tradiționale și bio, citat de Agerpres.
 
Totdodată, se menționează în comunicat, "dacă totuși, Guvernul României consideră că pentru toate produsele alimentare de calitate impactul bugetar la o cotă de TVA de 0% este prea mare atunci patronatele semnatare sunt de acord și cu cota de TVA de 5% pentru produsele de calitate pe scheme europene, dar pentru produsele tradiționale românești cota de TVA să fie de 0%.”
 
Mai mult, spun reprezentanții Asociației Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România, reducerea TVA la aceste produse reprezintă un semnal politic în favoarea producției și consumului produselor agroalimentare românești de calitate și va permite accesul unei categorii mai mari de consumatori din România - cât mai mulți tineri și copii - la produse alimentare cu calitate certificate și atestată.

Acordul pentru reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% a fost semnat la începutul acestei săptămâni la sediul Ministerului Agriculturii de către Asociația Bio România și Federația Producătorilor de Produse Tradiționale și Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc în cadrul unei întâlniri de consultare a sectorului de produse bio și tradiționale românești.
Foto: Rador