ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea”, promovat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, este în pericol să fie oprit. Totul depinde de rezultatele anchetelor care au loc în prezent, spune actualul ministru, Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii susține că în vitrinele magazinelor „Unirea” ar fi ajuns marfă livrată mai ales de fermieri apropiați de fostul guvern PSD. Mai mult, firma de stat de care aparțin, Casa de Comerț Unirea, ar fi sponsorizat evenimente politice. 
 
„Decizia de a continua va depinde de concluziile anchetelor respective și de cât de realistă este această schemă de ajutor prin care statul a încercat să-i ajute pe cei mai mici să își vândă marfa, dar, în opinia mea, conceptual este greșit. A fost făcut doar în scop propagandistic fără se se gândească efectiv la consecințe și la ceea ce se va întâmpla în pasul doi. În ceea ce privește magazinele deschise, vor decide cei din Consiliul de Administrație (CA), pentru ca este foarte delicat ca eu să intervin până nu am niște concluzii foarte clare atât din partea celor care au început deja anchetele, dar și din partea celor din CA. În prima zi când am venit, cei din CA s-au grăbit să îmi spună că magazinele sunt niște butaforii și că acolo se întâmplă lucruri cu iz penal de care ei doreau să se delimiteze. Chiar cei care păstoreau Casa Unirea”, a subliniat Oros, într-o conferință de presă, întrebat dacă va continua proiectul Casei Unirea, lansat în mandatul lui Petre Daea.

În replică, fostul ministru, Petre Daea, neagă acuzațiile și spune că actualul ministru caută pretexte pentru a bloca proiectul.

În București, magazinul agroalimentar al statului funcționează chiar în centru. A fost deschis în octombrie, a costat aproximativ 60.000 de euro și vinde doar marfă românească. Ministrul demis al Agriculturii, Adrian Oros, reclamă însă că acces la vitrine ar fi avut mai ales fermierii apropiați fostei guvernării PSD.

Oros acuză nereguli și la Casa de Comerț Unirea, societate de care aparțin magazinele.

Casa de Comerț avea în plan să deschidă 20 de magazine alimentare în marile orașe. În prezent, funcționează doar două în București și Sibiu.

Primul magazin inaugurat de Casa Unirea a fost deschis la Sibiu. Dacă atunci rafturile erau pline cu bunăți, acum vitrinele sunt aproape goale, iar producătorii nu au mai adus marfă de câteva săptămâni.

Magazinul din Capitală are pentru moment rafturile pline.

Neregulile semnalate de actualul ministru al Agriculturii urmează să fie cercetate de polișiști și procurori. Două dosare penale sunt în derulare, spune oficialul.