ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopia Tomisului a depus la Tribunalul Constanța o cerere de anulare a deciziei prin care C.J.S.U. Constanța interzicea ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul, informează Știri pe Surse. Aceasta, în condițiile în care tradiționalul pelerinaj de Sfântul Andrei are loc în apropierea localității Ion Corvin din județul Constanța, iar majoritatea pelerinilor provin din municipiul Constanța, carantinat vineri de același C.J.S.U. convocat de Prefectură, iar constănțenii nu au voie să părăsească orașul până sîmbătă, 5 decembrie, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare. 

Tribunalul Constanța a acordat termen în dosarul intentat de Arhiepiscopia Tomisului pe data de 4 decembrie, ziua în seara căreia expiră carantinarea Constanței, însă avocatul Bisericii a cerut ca judecata cauzei să se petreacă mai devreme, având în vedere că pelerinajul de Sfântul Andrei este ținut anual pe data de 30 noiembrie.

După cum informa ActiveNews, Arhiepiscopul Tomisului anunțase săptămâna trecută că va contesta în instanță restricțiile impuse credincioșilor care doresc să meargă, în 30 noiembrie, la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, fie că e vorba de constănțeni sau de credincioși din alte părți ale țării. 

„Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo, cum să nu ajung eu la Peșteră în ziua Sfântului Andrei? Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar eu cred că pot să ajungă toți românii. Este cu adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, Sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de ziua de 1 Decembrie, de asemenea sărbătoare națională care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară. Cine a mijlocit unirea tuturor românilor decât Apostolul Românilor? Și așa s-a și interpretat, că pe 30 noiembrie este ziua spirituală a tuturor românilor și pe 1 Decembrie este ziua națională a tuturor românilor. Eu voi face toate demersurile. De azi într-o săptămână când ne vedem, trebuie să avem deja... Vom merge chiar la ... să ne susținem drepturile noastre de închinători în instanță! Eu nu mă mulțumesc cu niște restricții care n-au logică și care ne restrâng drepturile noastre de închinători. Și vreau ca toți cei care întrebați și doriți să ajungeți la Sfântul Andrei - cred că doriți sincer - să îmi susțineți acest demers pe care îl voi înainta prin juriști ca să ne lămurim și să nu vie cu o zi înainte interdicția, n-avem voie. Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta și vom face o intervenție, de mâine voi vorbi despre aceasta, am vorbit și mai înainte și voi căuta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au căutat și mi-au spus că mă vor susține în demersul de a avea sărbătoarea Sfântului Andrei. Este o sărbătoare spirituală națională!”, a declarat ÎPS Teodosie joia trecută în emisiunea „Dialog duhovnicesc cu ascultătorii” de la Radio Dobrogea. 

De praznicul Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, sărbătorit anual în 30 noiembrie, zi declarată și de Parlament ca sărbătoare națională, ÎPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie praznicală, împreună cu ierarhi invitați din țară și din străinătate, preoți și diaconi, la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localității Ion Corvin, locul unde tradiția spune că a viețuit Sfântul Andrei în perioada aflării sale în Dobrogea. În jurul acestei sărbători de la Peștera Sfântului Andrei se forma un pelerinaj național ce reunea anual peste 10.000 de credincioși.

CJSU Constanța a votat joi, la propunerea DSP Constanța și cu avizul INSP, carantinarea municipiului Constanța timp de 14 zile începând de vineri, 20 noiembrie, ora 20:00, printre restricții numărându-se și interdicția de a ieși din localitate.