ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noua hotărâre emisă de CNSU aduce o noutate absolută pentru români: condiționarea accesului în incinta instituțiilor publice centrale și locale de prezentarea și verificarea certificatului digital al UE privind Covid-19 (pașaportul de vaccinare sau vindecare sau testare). Potrivit articolului 6 (1) din HCNSU 91, măsura se aplică „tuturor persoanelor, cu excepția angajaților”. Dar, după cum observă un cititor, la același articol 6, punctul (4), este contrazisă propunerea aceasta printr-o alta, care cere același lucru și pentru angajați. Ne doare capul! Este clar, totuși, ca se lasă o portiță de scăpare pentru personalul instituțiilor speciale și de forță care nu s-a vaccinat. Să vedem dacă vor accepta ofițerii SIE, SRI sau SPP să se sinvaccineze în lanț.
 
 
Propunerile în cauză, mai jos.
 
 
Dacă va fi menținută până la capăt prima prevedere, s-ar crea o discriminare între nevaccinați, angajații având voie în instituție, dar nu și cetățenii, din ale căror taxe și impozite sunt plătite salariile angajaților.
 
Aceasta, bineînțeles, doar într-o primă etapă, deoarece nu trebuie să ne facem iluzii: dacă Parlamentul va aproba condiționarea serviciului medicilor și al asistentelor de certificatul Covid, atunci vor urma pe rând, pas cu pas, profesorii, funcționarii, polițiștii, jandarmii și toți angajații la stat.

Până atunci, însă, obligarea cetățenilor nevaccinați să se testeze de Covid pe banii lor pentru a avea acces în instituții publice ar putea crea situații cel puțin aberante:

  • o persoană tâlhărită sau violată nu va putea intra în sediul Poliției pentru a depune plângere, fiind trimisă mai întâi să-și facă testul Covid?
  • un șomer care se duce să-și depună actele la AJOFM va fi trimis să se împrumute pe la prieteni ca să-și plătească testul Covid, el neavând bani din care să trăiască?
  • poșta nu le va mai permite cetățenilor să-și ridice coletele comandate și gata plătite, încălcându-le dreptul la proprietate, până nu-și fac un test pe banii lor?
  • o persoană nevaccinată va putea călători cu trenul doar purtând mască, dar nu va putea intra în clădirea gării dacă nu are și un test Covid?
  • instituțiile care au nevoie de colaborarea cetățenilor, precum instanțele de judecată, ANAF-ul, Poliția, primăriile ș.a. sunt pregătite să ofere interacțiune digitală pentru 70% dintre români sau să suporte boicotul acestora? (O dată ce s-a dat drumul la privilegii versus excluderi, statul ar trebui să înțeleagă că cel ce exclude este și cel ce SE exclude și, deci, ar putea fi tratat cu spatele de cetățenii cărora le-a întors spatele, n.r.)
........................................................................

Completați pe linia punctată sau în comentarii „n” situații de discriminare pe care hotărârea nr. 91 a CNSU le-ar putea produce de luni încolo. 

 
Art.6 - (1) Se propune ca accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public, să fie permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării, cu obligația de a verifica la intrarea în locație, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID-19 care va fi scanat de personalul propriu, iar în cazul cetățenilor străini și apatrizi definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin intermediul documentului de vaccinare emis de unitatea sanitară din afara României unde a fost administrat vaccinul sau, după caz, a documentului care atestă trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, prezentat în limba țării respective și în limba engleză sau în limba română.
 
(...)
 
(4) Se propune reglementarea accesului angajaților în toate sediile instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorii economici cu capital public, precum și în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan, prin limitarea acestuia doar la persoanele care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării.