ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Co-fondatorul gigantului tehnologic Microsoft, Bill Gates, a preconizat într-un interviu pentru Fox News Sunday că SUA își vor reveni la normal în vara anului 2021, datorită realizării de progrese în dezvoltarea vaccinurilor. Acesta și-a exprimat „optimismul” că pandemia de coronavirus „nu va dura la infinit”. Pe de altă parte, fondatorul Microsoft a criticat modul în care președintele Donald Trump a gestionat criza sanitară, evidențiind totodată că virusul a provocat „impedimente majore” în progresul uman al țărilor mai sărace. 

„Contribuim cu investiții rapide de fonduri în cercetare și dezvoltare pentru cele mai bune soluții de vaccin, iar apoi ne asigurăm că, odată obținut vaccinul, acesta nu va fi doar pentru țările bogate”, a explicat Bill Gates eforturile întreprinse de fundația lui.

Despre durata pandemiei, el a adăugat că „sfârșitul acesteia va fi, în cel mai bun caz, probabil în 2022. Însă, dacă se va folosi o abordare globală, ar trebui ca în 2021 să reușim o reducere a numărului de cazuri. Deci, slavă Domnului că exista tehnologia de vaccinuri, că au apărut finanțările, iar companiile și-au pus la treabă cei mai buni oameni! De aceea sunt optimist că nu va dura la infinit”.

Potrivit lui Bill Gates, ar putea exista 3-4 formule sigure și eficiente de vaccin care să obțină autorizație din partea Administrației Alimentelor și Medicamentelor (FDA). Guvernul și producătorii de vaccinuri vor trebui să producă în massă doze de vaccin și să le distribuie pe scară largă, hotârând pe parcurs ce țări vor avea prioritate în primirea acestora. Gates s-a arătat dezamăgit că SUA nu au depus eforturi pentru a produce și distribui vaccinuri în țările mai sărace. 

„Dacă le distribui echitabil, vei avea de două ori mai puține decese decât dacă le dai numai celor bogați”, a avertizat el.
 
Atenția acordată țărilor în curs de dezvoltare nu este ceva nou pentru „filantropul” Bill Gates. Fundația condusă de acesta a susținut și finanțat Global Polio Eradication Initiative (GPEI) care, în loc să eradice poliomielita în mai multe țări din Africa, a provocat răspândirea unei tulpine mortale a agentului patogen derivat dintr-un vaccin viu. Astfel, Organizația Națiunilor Unite a fost obligată să admită că inițiativă internațională majoră de vaccinare a provocat, de fapt, izbucnirea bolii pe care trebuia să o elimine.

Istoria pare să se repete și în cazul vaccinului anti-coronavirus, cu un deznodământ deocamdată incert. În prezent, primul vaccin experimental este testat pe populații africane prin GAVI Vaccine Alliance, o altă organizație finanțată de Fundația Gates. 
 
Recent, un purtător de cuvânt al Administrației Trump a anunțat că SUA nu se vor alătura coaliției internaționale pentru găsirea și distribuirea unui vaccin anti-coronavirus în întreaga lume, dând de înțeles că în spatele acestei inițiative s-ar afla interese ale unor organizații influențate de China și O.M.S., organizație din care Washington-ul a decis să se retragă.