ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Tatuajele” cu cerneală invizibilă ar putea fi folosite pentru a identifica copiii vaccinați. Sunt vizibile numai folosind o aplicație și un filtru special pentru cameră pentru smartphone, titra revista online Futurism.com acum doi ani, în decembrie 2019. Studiul Certificatului de vaccinare „invizibil” imprimat direct pe piele a fost inițiat la cererea specială a miliardarului Bill Gates, care, ca orice filantrop generos, l-a și finanțat

Propunerea „futuristică” se pupă nebănuit cu planurile emise de Ministerul Sănătății care propune un proiect de OUG neconstituțional: Formularul Digital de intrare în România pentru controlul total al călătorilor (un PLF – passanger locator form - românesc). „Implementat” deja de 18 state, ministrul Sănătății, OMS-istul Alexandru Rafila, ne asigură că e pentru prevenirea cazurile de Covid și că momentat, „PLF”-ul este pe hârtie. Cu toate acestea, chiar numele proiectului spune altceva - FORMULAR DIGITAL.

„Previziunile” futurologice au atras și atenția specialiștilor BBC, care, la rândul lor, au considerat că viitorul nu e prea departe, respectiv că măsurile s-ar putea adopta în...2022. Adica la anul.

Pentru persoanele care supraveghează inițiativele naționale de vaccinare în țările în curs de dezvoltare, ținerea evidenței cine și când a vaccinat poate fi o sarcină grea. Dar cercetătorii de la MIT - Massachusetts Institute of Technology ar putea avea o soluție: au creat o cerneală care poate fi încorporată în siguranță în piele, alături de vaccin în sine, și este vizibilă doar folosind o aplicație și un filtru special pentru cameră pentru smartphone.

Cu alte cuvinte, au găsit o modalitate secretă de a încorpora înregistrarea unei vaccinări direct în pielea unui pacient, mai degrabă decât de a o documenta electronic sau pe hârtie - iar sistemul lor de urmărire cu risc scăzut ar putea simplifica foarte mult procesul de menținere a înregistrărilor exacte privind vaccinurile. mai ales la scară mai mare, scrie revista citată.

„În zonele în care cardurile de vaccinare pe hârtie sunt adesea pierdute sau nu există deloc, iar bazele de date electronice sunt nemaiauzite, această tehnologie ar putea permite detectarea rapidă și anonimă a istoricului de vaccinare a pacientului pentru a se asigura că fiecare copil este vaccinat”, a spus cercetătorul Kevin McHugh. într-o declarație publicată pe site-ul MIT.

Cercetarea a fost finanțată cu generozitate de... Fundația Bill și Melinda Gates a finanțat cercetarea echipei, care a fost publicată miercuri în revista Science Translational Medicine. Potrivit unui articol din Scientific American, proiectul a apărut în urma unei solicitări directe din partea fondatorului Microsoft Bill Gates însuși, care a fost implicat personal în eforturile de eradicare a poliomielitei și rujeolei prin vaccinări.

„Tatuajul” invizibil care însoțește vaccinul este un model format din puncte cuantice minuscule - cristale semiconductoare minuscule care reflectă lumina - care strălucește sub lumina infraroșie. Modelul - și vaccinul - sunt livrate în piele folosind micro-ace solubile de înaltă tehnologie, făcute dintr-un amestec de polimeri și zahăr.

Până acum, sistemul este în mare parte o dovadă de concept. Dar cercetătorii l-au încercat deja pe șobolani și au descoperit că modelele erau încă detectabile la nouă luni după injectare. În modelele de piele de cadavre uman, modelele au rezistat peste cinci ani de expunere simulată la soare.

„Este posibil ca într-o zi ca această abordare „invizibilă” să creeze noi posibilități de stocare a datelor, biodetecție și aplicații de vaccin care ar putea îmbunătăți modul în care este furnizată asistența medicală, în special în lumea în curs de dezvoltare”, a spus profesorul MIT și autorul principal, Robert Langer, conform surselor citate.

BBC preia ideea și vine cu detalii despre cum vom călătorii în 2022

Într-un articol publicat în iunie 2020 în rubrica de călătorii a site-ului BBC, și conceput ca o proiecție a viitorului sub semnul pandemiei și al tehnologizării, Lina Zeldovich imaginează un călător al anului 2022 - un viitor foarte aproape de noi acum - cu reflexe de om deprins deja cu toate măsurile obsesive de dezinfectare și control, înconjurat de roboți, dispozitive și detergenți, care „îi vin în ajutor” în lupta sa cu inamicul nevăzut - noul coronavirus sau alte virusuri. Redăm în continuare textul integral al jurnalistei BBC, intitulat „Vor fi, oare, mai sigure călătoriile în 2022?”.
 
„Este anul 2022 și tocmai ați ajuns la destinația visurilor dumneavoastră. La coborârea din avion, vă întâmpină un robot cu un fascicul roșu de laser care vă ia temperatura de la distanță. Sunteți încă pe jumătate adormit după un lung zbor transoceanic, astfel încât creierul dumneavoastră abia dacă sesizează semnalul sonor mulțumit al robotului. Tocmai ați trecut prin controale similare la îmbarcarea în avion, cu câteva ore în urmă, așa că nu aveți de ce să vă faceți griji și puteți să vă îndreptați spre următorul punct de control medical.

Această pandemie va schimba cultura modului în care călătoresc oamenii


În timp ce vă așezați la rând pentru controlul respirator, un lucrător vă înmânează o capsulă mică de analiză a respirației cu un cip micuț în interior. Conceptul testului este asemănător cu cel pentru măsurarea alcoolemiei șoferilor, cu deosebirea că acesta detectează particulele de coronavirus din respirația oamenilor, identificând purtătorii asimptomatici care nu sunt bolnavi, dar care îi pot infecta pe alții. Sunteți deja familiarizat cu procedura, așa că tușiți conștiincios în capsulă și apoi o introduceți în aparatul care seamănă cu un cuptor cu microunde uriaș. Așteptați aproximativ 30 de secunde, până când aparatul se luminează în culoarea verde și emite un sunet slab. Acum puteți înainta spre punctul de control al imigranților, așa că vă căutați pașaportul și mergeți mai departe.

Aceste tehnologii pot părea de domeniul SF, dar nu sunt deloc așa. Dacă ați călătorit la începutul acestui an, când țările au început să se închidă, este posibil să fi observat deja termometrele cu infraroșu folosite în aeroporturi pentru a măsura temperatura de la distanță. Însă, deși termometrele sunt utile, ele nu sunt ideale. Oamenii pot avea febră din alte motive sau pot fi purtători de coronavirus fără simptome. Pentru a depista infecțiile timpurii sau purtătorii asimptomatici, trebuie verificat dacă există particule de coronavirus în respirația lor.

Aici intervine aparatul de analiză a respirației. Nu l-ați văzut încă în nodurile de tranzit, dar există deja în laboratorul de fotonică al lui Gabby Sarusi, profesor la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel. Când a apărut Covid-19 și spitale din întreaga lume se chinuiau să dezvolte teste de diagnostic biologic rapide și precise, Sarusi a privit problema altfel. Ca fizician, el a perceput sfera țepoasă a coronavirusului nu ca pe un agent biologic, ci ca pe o particulă de dimensiuni nanometrice care poate fi detectată de o aparatură electrică specializată. Dacă sunt aruncate în mijlocul unui câmp electromagnetic, particulele provoacă anumite „interferențe” în fluxul de unde electromagnetice, care pot fi detectate. Este ceea ce se întâmplă atunci când capsula este aruncată în aparatul care seamănă cu un cuptor cu microunde.

„Luăm cipul din interiorul capsulei și îl măsurăm cu un spectrometru care este radiat cu undele magnetice”, a explicat Sarusi. Dacă sunt prezente particule de coronavirus, a spus el, „putem sesiza schimbarea”.

Echipa sa a comparat deja performanțele dispozitivului cu cele ale testelor standard pe 150 de pacienți și a constatat că acesta are o precizie de 92%.

Acesta este un procent destul de ridicat, notează Sarusi, având în vedere că multe teste medicale aprobate au o precizie mai mică decât aceasta. Totuși, întrucât rezultatele testului de respirație vor avea o miză importantă - călătorilor li se poate refuza îmbarcarea sau pot fi plasați în carantină - echipa dorește să îmbunătățească și mai mult dispozitivul. Odată ce va fi gata, ei speră să obțină o aprobare rapidă din partea FDA, deoarece ar putea revitaliza turismul. Sarusi se așteaptă ca aparatele să înceapă să apară în curând în aeroporturi și gări. „Poate până la sfârșitul acestui an. Sau anul viitor”, a spus el.
 

Vaccinul cu tatuaj


Desigur, cel mai bun mijloc de a risipi îngrijorările tuturor ar fi un vaccin. Experții cred că vaccinul ar putea fi disponibil în 2021, după cum arată Scientific American, așa că cei care călătoresc vor trebui să își păstreze certificatul de vaccinare. Chiar și astăzi, unele țări cer dovada vaccinării recente pentru boli precum febra galbenă, iar coronavirusul ar putea fi adăugat pe această listă.

Călătorii vor trebui să le arate vameșilor o viză de intrare și o dovadă a vaccinării, scria BBC „previzionar” despre ceea ce se întâmplă chiar acum. Aceasta din urmă ar putea fi sub forma unui cartonaș sau a unui mic tatuaj pe braț, invizibil cu ochiul liber, dar care poate fi citit de un scanner cu infraroșu.
 
Această tehnologie există deja și a fost testată pe animale vii și pe pielea unor cadavre umane, a declarat cercetătoarea Ana Jaklenec de la Massachusetts Institute of Technology. Metoda lor utilizează plasturi cu micro-ace care pot atât să administreze vaccinul, cât și să imprime un jet de cerneală invizibilă sub pielea persoanei, memorând datele de vaccinare.
 
„Micro-acele nu lasă cicatrici și sunt mai puțin invazive decât acele obișnuite - este ca și cum ai aplica un plasture”, a spus Jaklenec. Acea inscripție subdermică poate fi citită de un scanner simplu, a adăugat ea. „[Scanarea] se poate face chiar și cu un telefon adaptat”.
 
Finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates, tehnologia a fost concepută pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare, unde nu te poți baza întotdeauna pe documente pe hârtie sau electronice. Scopul este de a o testa în curând pe oameni, cu un vaccin împotriva rujeolei, dar tehnologia ar putea fi utilă și în cazul altor dovezi de imunizare - de exemplu, la punctul de control al imigranților.
 

Următorul pas

 
După ce vă găsiți pașaportul și vă îndreptați spre punctul de control al imigranților, sunteți întâmpinat de un agent. Acum este timpul să vă luați bagajul. La banda rulantă, un lucrător se oferă să vă stropească bagajul cu un dezinfectant industrial urât mirositor, dar dumneavoastră refuzați politicos. În schimb, scoateți o sticlă de Veles, un produs de curățare ecologic, cu miros de bergamotă, levănțică și mentă - un parfum care poate calma și cel mai neplăcut sindrom al decalajului de fus orar.
 
Dezvoltat de Amanda Weeks, care a crescut în Staten Island, lângă infama groapă de gunoi din New York, Veles este fabricat din deșeuri alimentare care sunt fermentate ca într-un proces de fabricare a berii, producând alcool. „Este ca și cum ai face kombucha sau bere”, a declarat Weeks, care a deschis o fabrică-pilot de biorafinare în 2018, cu scopul de a deturna camioanele de resturi de la gropile de gunoi și de a reduce cantitatea de alimente în curs de putrefacție și gazele cu efect de seră pe care acestea le emit.
 
În prezent, Veles este considerat un detergent de uz casnic și nu un dezinfectant, deoarece Weeks nu l-a supus testelor cerute de EPA - Agenția pentru protecția mediului din SUA (dezinfectanții ucid microorganismele, deci sunt considerați pesticide și trebuie să fie aprobați de EPA). „Doar câteva laboratoare pot face acest lucru și cer sume cu șase cifre pentru teste”, a explicat Weeks, dar intenționează să le facă imediat ce va avea banii necesari.
 
Cu bagajele curate și mirosind plăcut, vă îndreptați spre stația de taxi. Între timp, avionul din care ați debarcat este și el dezinfectat - cu ajutorul GermFalcon. O mașină de curățare cu lumină ultravioletă, GermFalcon a fost creată de tatăl și fiul Arthur și Elliot Kreitenberg, pasageri frecvenți deveniți cetățeni-cercetători. Doctor în medicină, Arthur Kreitenberg știa că avioanele pot răspândi boli; se știe că sunt greu de curățat din cauza orarelor aglomerate, a întârzierilor de zbor și a colțurilor greu accesibile. De asemenea, el știa că spitalele folosesc lumini UVC pentru a dezinfecta suprafețele și instrumentele.
 
Există trei tipuri de lumină ultravioletă: UVA și UVB, mai blânde, prezente în lumina soarelui, și UVC, mai dăunătoare, care este filtrată de atmosfera Pământului și are capacitatea de a distruge ADN-ul germenilor. Astfel, echipa tată-fiu a construit un aparat UVC care poate fi plimbat pe roți pe culoarele avioanelor, împrăștiind lumina ucigașă de germeni pe mese și pe pernele scaunelor.
 

A devenit mai mult o necesitate decât un lux

 
Cu corpul său subțire, asemănător unui cărucior, și cu cele două „aripi” care se întind peste rândurile de scaune, GermFalcon arată, într-adevăr, ca o pasăre de pradă și poate dezinfecta un Boeing 737 în mai puțin de cinci minute. „Recomandăm tratarea a 30 de rânduri pe minut”, a declarat Elliot Kreitenberg. „În acest ritm, putem asigura o reducere de 99% a gripei și a coronavirusului.” Cei doi au colaborat cu laboratoare profesionale pentru a testa rezultatele. GermFalcon va începe să „vâneze” germeni în avioane în cursul acestui an, a adăugat el.
 
„Lumina UVC este folosită pentru dezinfectare într-o mulțime de cazuri și este un dezinfectant destul de eficient”, a declarat Andrea Silverman, asistent universitar la Tandon School of Engineering and College of Global Public Health din cadrul Universității din New York. „Și acționează eficient împotriva bacteriilor și virușilor”, a adăugat ea, atâta timp cât organismele primesc suficientă lumină, pe care majoritatea dispozitivelor UVC sunt capabile să o producă. 
 
Dispozitivele de curățare cu UV ar putea deveni, de asemenea, uzuale pentru dezinfectarea hotelurilor, a vaselor de croazieră și a taxiurilor, astfel încât atunci când vă urcați într-unul dintre ele să nu trebuiască să vă faceți griji cu privire la germenii din aer. În timp ce îi citiți șoferului adresa hotelului de pe smartphone, realizați cât de murdar este ecranul. Când a fost ultima dată când l-ați curățat? Probabil în avion, cu câteva ore în urmă. Între timp, l-ați pus jos la ghișeul vamal și în fața scanerului de vaccinuri, așa că și acesta trebuie să fie igienizat.
 
Vă scotociți în buzunar după PhoneSoap: un dispozitiv de dezinfectare cu UV, conceput de doi prieteni de facultate, Daniel Barnes și Wesley LaPorte. Ei au început să producă PhoneSoap în 2009, după ce au citit că telefoanele oamenilor sunt mai murdare decât toaletele publice. Această informație l-a marcat foarte mult pe LaPorte, care la acea vreme făcea cercetări în domeniul imunologiei la Universitatea Brigham Young. Cei doi prieteni din Utah au conceput o casetă dezinfectantă portabilă cu lumină ultravioletă, care ucide 99,9% din virusuri și bacterii. 
 
„Facem teste pentru a ne asigura că dispozitivele noastre au suficientă lumină și o rază de acțiune de 360 de grade, acoperind și marginile, pentru că nu v-ați curăța doar opt degete”, a explicat Barnes.
 
La început, cererea a crescut constant, dar în martie 2020, odată cu înmulțirea numărului de cazuri de Covid-19, aceasta a crescut vertiginos. „A devenit mai mult o necesitate decât un lux”, a spus el.
 
În timp ce telefonul dumneavoastră face o baie de ultraviolete, vă rezemați pe spătarul scaunului și trageți un pui de somn. Cu toate etapele obligatorii parcurse, vacanța dumneavoastră poate începe acum.
 
Deși în 2022 călătoriile vor fi mai greoaie, vor fi, totodată, mai curate și mai sigure ca niciodată. Va fi mai puțin probabil ca pasagerii să se îmbarce în avioane murdare, să nu se spele pe mâini sau să lase telefoanele necurățate timp de luni de zile. Și vor fi mult mai preocupați de boli decât înainte.
 
„Oamenii nu vor dori să zboare cu persoane care au gripă”, a spus Sarusi. „Această pandemie va schimba cultura modului în care călătoresc oamenii”.
 
Dar poate că este un preț mic pe care trebuie să-l plătim pentru a ne menține sănătoși”, opinează, în încheiere, Lina Zeldovich.