ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un raport al organizației Navdanya International solicită respingerea soluțiilor false propuse de Bill Gates și susținerea, în schimb, a unei abordări ecologice a alimentației și agriculturii, care să poată oferi o soluție pe termen lung în problema schimbărilor climatice, informează The Defender.

În viziunea lui Bill Gates, tehnologia pare destinată să repare absolut fiecare stricăciune provocată pe planeta noastră, iar schimbările climatice au fost recent adăugate pe listă. 

Însă aceasta e aceeași mentalitate care ne-a adus la stadiul devastator în care ne aflăm în prezent, singurul lucru care se îmbunătățește exponențial fiind profiturile corporațiilor care se îngrașă vânzând chiar aceste tehnologii.

Este necesar să ieșim din isteria tehno-reparării planetei, pentru a revendica o viziune holistică, bazată pe fermieri adevărați, pe mâncare sănătoasă și hrănitoare și pe un model agro-ecologic care nu afectează clima ci, dimpotrivă, ajută la ameliorarea ei. Nici un burger fals, burdușit de carne sintetică, nu va putea să contribuie la aceasta.

Cel mai recent raport al organizației Navdanya International, intitulat „Bill Gates și falsele lui soluții la schimbările climatice”, detaliză motivele din spatele încercărilor Fundației Bill și Melinda Gates de a concentra dezbaterea pe tehnologii-minune și interesele reale din spatele propagandei acestei fundații.

În vreme ce multiplele investiții ale lui Gates sunt toate aparent justificate de o cauză nobilă, umanitară sau de mediu, raportul arată că acestea îl ajută de fapt să-și impună strategia tehno-soluționistă prin influențarea directă a tuturor tipurilor de actori ai dezvoltării globale.

Dar acest joc de obținere a unor profituri de miliarde și de parteneriate corporative este și mai clar într-unul dintre cele mai proeminente fonduri de investiții personale ale lui Bill Gates: Breakthrough Energy Ventures. Companiile finanțate de Breakthrough sunt pline de foști directori ai DuPont, Monsanto, PepsiCo și Microsoft, ceea ce dezvăluie modul în care aceleași corporații care au accelerat criza noastră sanitară și ecologică ne vând acum soluții la fel de riscante la problemele pe care le-au creat de la bun început.

Raportul evidențiază una dintre aceste așa-numite „soluții” tehnice, luând ca exemplu mâncarea sintetică, ce își propune să înlocuiască produsele de origine animală cu ingrediente intens procesate, de obicei prin intermediul biologiei sintetice. Miliardarii investesc puternic în această piață aflată în creștere: numai Gates a cheltuit 50 de milioane de dolari în compania de top Impossible Foods și finanțează în mod activ alte câteva companii similare.

Mâncarea sintetică este recomandată ca o soluție la schimbarea climatică și degradarea mediului, dar în realitate ea are o amprentă carbonică de 7 ori mai mare decât proteinele vegetale mai puțin procesate. De asemenea, carnea sintetică emite mai multe gaze cu efect de seră decât unele produse animaliere, iar cercetări recente sugerează chiar că, pe termen lung, impactul acesteia asupra mediului ar putea fi mai ridicat decât cel al animalelor vii. Departe de a pune capăt schimbării climatice sau foametei din lume, alimentele sintetice se bazează încă pe un model de agricultură industrială, tributar monoculturilor, pesticidelor toxice și organismelor modificate genetic, model care ne distruge ecosistemele și ne pune în pericol sănătatea.  

Raportul mai arată și cum brevetarea acestor tehnici de creștere a alimentelor sintetice a devenit o unealtă generatoare de profit pentru miliardari și corporații, transferând puterea de la fermieri către companiile biotehnologice în același timp în care ignoră complet soluțiile oferite de mișcarea pentru agricultură regenerativă.
 
Aceste inovații tehnologice, puse pe tavă ca singurele soluții la problemele omenirii, asigură continuarea concentrării de modele industriale eșuate, distrăgând atenția de la schimbările sistemice profunde de care e nevoie pentru a aborda crizele cu care ne confruntăm astăzi. Nu trebuie să mergem mai departe pe calea care ne distruge deja sănătatea și biodiversitatea. 

În schimb, avem ocazia de a promova cu adevărat o abordare ecologică a alimentelor și a agriculturii, care poate oferi o soluție pe termen lung la schimbările climatice și poate asigura suveranitatea alimentară.

Diferite comunități locale fac deja pași pe această cale democratică și ecologică, revendicând semințele, alimentele și cunoașterea ca bunuri comune, luând totodată serios în considerare rețeaua biodiversității pentru a proteja pământul și sănătatea oamenilor. Raportul solicită sprijinirea acestei tranziții și respingerea falselor alternative propuse de filantrocapitaliști și partenerii lor de afaceri private.