ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Sărbătoare lângă Târgoviște, unde a avut loc resfințirea bisericii Mănăstirii Dealu, cea mai importantă necropolă voievodală din Muntenia. Pe lângă miile de pelerini, la slujbă au fost prezenți și lideri politici.

După 517 ani de la construirea ei, Patriarhul României a resfințit duminică biserica Mănăstirii Dealu pe care a numit-o „un reper important al identității și unității noastre naționale”, scrie basilica.ro


„Anul acesta, 2018, anul omagial al unității de credință și de neam, este nu doar un popas de comemorare și de recunoștință, ci este și o chemare la înnoire spirituală și lucrare misionară creștină atât pentru clerici, cât și pentru mireni, pentru a cultiva comuniunea sau unitatea și demnitatea românilor din țară și de pretutindeni. Astăzi, cu prilejul binecuvântat al sfințirii Bisericii Mănăstirii Dealu și a comemorării solemne a domnitorului Mihai Viteazul, felicităm pe Înaltpreafințitul părinte mitropolit Nifon (...) pentru că a inițiat și susținut ample lucrări de consolidare și restaurare a întregului ansamblu arhitectonic al Mănăstirii Dealu, a bisericii și a chiliilor, de asemenea a reamenajat Muzeul Mănăstirii Dealu'', a spus Patriarhul României.
 
Au participat mii de pelerini dar și lideri politici: premierul Viorica Dăncilă și președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Cea mai importantă necropolă voievodală munteană, Mănăstirea Dealu este ctitoria domnitorului Radu cel Mare (1495-1508), construită cel mai probabil pe locul unei biserici ce datează din vremea lui Mircea cel Bătrân.

În incinta mănăstirii a funcționat prima tipografie de pe teritoriul României, aici desfășurându-și activitatea celebrul tipograf, ieromonahul Macarie.

După slujba de sfințire, Părintele Patriarh împreună cu ierarhii slujitori au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul unde este înhumat capul domnitorului Mihai Viteazul.

Acolo sunt înhumați mai mulți domnitori ai Țării Românești: Radu cel Mare, ctitorul lăcașului de cult, Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al II-lea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătrașcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află și mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.

Mănăstirea Dealu se află în localitatea Viforâta, comuna Aninoasa, la 6 km de reședința județului Dâmbovița.