ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou STUDIU, publicat de Prof. John P. A. Ioannidis de la Universitatea Stanford, din California, relevă că rata fatalității infecției (IFR) cu coronavirus este semnificativ mai scăzută decât au arătat anterior studiile. Potrivit lui Ioannidis, profesor la Medicină specializat în epidemiologie, virusul este mai puțin mortal decât s-a crezut până acum, având o rată a mortalității de doar 0,15%. 

Studiul lui Ioannidis, publicat în the European Journal of Clinical Investigation și citat de Life Site News, a analizat datele strânse în urma a 6 „evaluări sistematice” a infecției globale cu noul coronavirus, fiecare dintre acestea ținând seama de 10-338 de studii individuale din 9-50 de țări din lume. Evaluările din raportul lui Ioannidis se fundamentează pe studii de seroprevalență, care detectează prezența anticorpilor SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în serul sanguin al unei populații.

Studiile de seroprevalență diferă de statisticile naționale obișnuite privind „cazurile confirmate” în baza testelor PCR prin aceea că ele nu detectează doar urme active de SARS-CoV-2, ci prezența anticorpilor, numărând, astfel, persoanele care au fost infectate cu agentul patogen la un moment dat, dar care pot, sau nu, avea material viral activ în organismul lor la momentul testării. 

Ca atare, persoanele care nu ar fi fost luate în calcul ca și cazuri pozitive prin testarea PCR - metoda discreditată folosită la numărarea zilnică a cazurilor de infectare cu Covid de către Centrele pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA sau de multe alte agenții guvernamentale de sănătate din lume - vor fi luate, însă, în calcul, în analiza de seroprevalență, care identifică răspândirea virusului în astfel de cazuri, conturând o imagine mai clară a răspândirii virale în cadrul unei populații.

În demersul său de a face o estimare proprie a ratelor de infectare, precum și a ratei fatalității infecției cu Covid, Ioannidis a subliniat importanța unei priviri de ansamblu asupra estimărilor relevante la nivel global, dat fiind că astfel de estimări „stau la baza proiecțiilor care influențează luarea deciziilor”, inclusiv politica publică. Pentru a evita „incertitudinea și generalizabilitatea neclară” ce decurg din studii individuale, Ioannidis a pornit de la șase evaluări vaste, cuprinzând numeroase țări și incluzând sute de studii. 

Punând cap la cap cele șase evaluări sistematice, Ioannidis a descoperit că toate „datele de seroprevalență converg către concluzia că infecția cu SARS-CoV-2 a fost foarte larg răspândită la nivel global”, rezultând într-un IFR global de „aproximativ 0,15%, cu 1,5-2,0 miliarde de infecții până în februarie 2021.” IFR-ul calculat în studiul lui Ioannidis este o revizuire a descoperirilor lui anterioare, care indicau un procent IFR de 0,23, arătând că virusul este de 1,5 ori mai puțin mortal decât se crezuse anterior. Concret, rata revizuită a fatalității infecției (IFR) cu Covid plasează coronavirusul foarte puțin deasupra gripei, care, în general, se situează la un IFR de aproximativ 0,1%.