ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În discursul rostit de la tribuna Parlamentului, cu ocazia ședinței solemne a Centenarului Marii Uniri,  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit că la 1 Decembrie aniversăm nu doar un eveniment de mare ținută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democrație. Liderul ALDE a spus că textul rezoluțiunii de la Alba Iulia ar trebui să aibă pentru români aceeași însemnătate civică pe care declarația de independență o are pentru americani, subliniind că „patriotismul nu este doar un sentiment sezonier și festiv, ci în egală măsură o alegere rațională”.

„Dacă este să luăm în serios ceea ce s-a petrecut la Alba Iulia în 1918 ar trebui să aniversăm nu doar un eveniment de ținută patriotică, ci deopotrivă un act autentic de democrație, un manifest al democrației. Textul rezoluțiunii ce ar putea avea pentru noi aceeași însemnătate civică pe care declarația de independență o are pentru americani, ori declarație drepturilor omului și a cetățeanului pentru francezi. Așa cum s-au petrecut faptele, 1 Decembrie 1918 nu a fost un eveniment militar și guvernamental, ci unul eminamente civic. Aceia dintre noi care au trăit zilele din decembrie 1989 pot înțelege ce se întâmplă atunci când societatea se ridică împotriva unui stat a cărei putere nu o mai recunoaște ca fiind legitimă”, a declarat președintele Senatului.

„A sosit poate timpul să convenim că 1 Decembrie nu este numai ziua în care națiunea s-a desăvârșit prin unirea tuturor românilor în cuprinsul aceluiași stat, 1 Decembrie este și ziua în care ar trebui să celebrăm democrația reprezentativă și pluralismul în care s-ar cuveni să recunoaștem rolul central al partidelor politice democratice în istoria noastră contemporană, rol la fel de mare ca acela al Armatei ori al guvernelor. Pe această cale s-ar putea să înțelegem mai bine că patriotismul nu este doar un sentiment sezonier și festiv, ci în egală măsură o alegere rațională”, a precizat Tăriceanu. 

Președintele Senatului a mai spus că ține de membrii Parlamentului să le dea motive românilor să fie patrioți și să facă din România o patrie a libertății pentru cetățenii ei.

"Unde este libertatea acolo este țara mea, a întărit și Benjamin Franklin. Ține așadar de noi, membrii Parlamentului, dacă vom fi dispuși să ne lăsăm inspirați de principiile și valorilor din care s-a hrănit rezoluțiunea de la Alba Iulia, să le dăm motive românilor să fie patrioți adevărați și să facem din România o patrie a libertății pentru cetățenii ei. Noi suntem cei care avem datoria de a consolida regimul democratic a cărui viziune a însuflețit Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”, a încheiat Tăriceanu.