ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de polițiști vor fi mobilizați în Grecia pe durata weekend-ului dinaintea Paștilor pentru a evita ca grecii să frecventeze bisericile sau să plece la rudele lor de la țară, conform tradiției, care în acest an intră în contradicție cu măsurile restrictive de izolare la domiciliu și evitare a formării de grupuri de oameni, în contextul pandemiei de coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

Ajutați de elicoptere și de drone, aproape 52.000 de membri ai forțelor de ordine vor patrula pe străzi în acest weekend și polițiști stagiari vor fi trimiși pentru a consolida echipajele prezente în posturile de poliție, a precizat un reprezentant al Poliției elene.

Sfintele Paști sunt cea mai mare sărbătoare din Grecia, iar bisericile înregistrează cu această ocazie cel mai ridicat grad de frecventare. Cu aceeași ocazii, numeroși greci păstrează tradiția de a merge în satele lor natale și de a participa la ceremoniile religioase, unde comunitățile organizează și mese publice, lucru ce nu mai este permis de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.

Guvernul elen a anunțat că din cauza măsurilor de izolare la domiciliu, de Paști nu mai sunt autorizate nici adunările la biserici, nici reuniunile familiale.

„Mai ales în duminica Paștilor, trebuie să evităm ca oamenii să își părăsească domiciliile și să se reunească”, a declarat Stavros Balaskas, reprezentantul unui sindicat al Poliției elene, pentru postul de radio Focus FM.

Considerând că polițiștii vor avea de îndeplinit „o misiune foarte dificilă” fiind nevoiți să disperseze reuniunile familiale, el i-a îndemnat pe compatrioții lui „să nu facă și mai dificilă sarcina polițiștilor”.

„Vom avea o prezență consistentă, dar discretă, în exteriorul bisericilor, pentru a evita adunările umane”, a explicat un alt membru al sindicatului Poliției, Stratos Mavroidakos, pentru postul de televiziune Mega. „Dacă vom găsi multe persoane reunite în grupuri, vor fi aplicate amenzi (...) Însă nici nu vom putea să plasăm polițiști la fiecare colț de stradă”, a adăugat acesta.

Echipaje de poliție vor fi plasate și în zonele de taxare pe autostrăzi, în porturi și pe drumuri de țară sau din zone de coastă. Patrule vor circula în proximitatea bisericilor și vor monitoriza grădinile și balcoanele rezidenților.

Potrivit noilor măsuri anunțate joi, deplasările neautorizate vor fi pedepsite cu o amendă de 300 de euro pe durata weekend-ului dinaintea Paștilor, iar plăcuțele de înmatriculare vor fi confiscate în cazul conducătorilor auto care încalcă restricțiile.

Deși Biserica Ortodoxă Greacă a anunțat că va păstra închise ușile lăcașurilor de cult până pe 28 aprilie, o parte dintre cetățenii greci declară că, de Paști, nu vor ține cont de interdicțiile autorităților laice și ecleziale. Potrivit unui sondaj publicat în Săptămâna Patimilor, 3% dintre respondenți intenționează să meargă la biserică, 6% să participe la reuniuni de familie, iar 9% consideră că restricțiile sunt „excesive”.

Republica Elenă a raportat 105 decese cauzate de COVID-19 după data de 12 martie.