ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Portalul Bunătate.ro, prin inițiativa Spune-mi o Poveste pentru Suflet, organizează în luna noiembrie un concurs pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani pe tema „Cealaltă Bucovină”, cuprinzând 4 secțiuni: literatură, arte plastice, abilități practice și talente. Noiembrie este considerată luna Bucovinei, provincie a cărei unire cu Patria-Mamă s-a înfăptuit pe 28.11.1918 (stil nou).

În nordul României, la doar câțiva kilometri de Mănăstirea Putna, se află granița care desparte sudul Bucovinei, din România, de nordul Bucovinei, din Ucraina. Hotarul impus de invazia sovietică ulterioară datei de 28 iunie 1940 nu poate, însă, despărți sufletul Bucovinei în integralitatea sa. 

Concursul lunii noiembrie, organizat de Spune-mi o Poveste pentru Suflet, este dedicat Bucovinei de Nord. Tema ediției este „Cealaltă Bucovină”.

„Românii din Ucraina nu sunt mai puțin români decât noi. Ei, părinții lor, bunicii lor s-au născut și trăiesc într-o țară care nu le prețuiește identitatea și nu se străduiește să le-o cultive. Românii din nordul Bucovinei sunt ca niște orfani, de care rudelor nu le mai pasă. Să-i cunoaștem mai bine și, prin intermediul concursului «Cealaltă Bucovină», să trecem într-un fel, granița care ne desparte de ei”, afirmă Ioana Revnic, coordonatoarea concursului, citată de portalul Doxologia.

Competiția are patru secțiuni: literatură, arte plastice, abilități practice și talente. În concurs se pot înscrie copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani.

Secțiunea literară are trei categorii de vârstă: 7-9 ani, 10-12 ani, 13-14 ani. Concurenții de 7-9 ani vor scrie o scrisoare către un copil român din cealaltă Bucovină.

În scrisorile lor, expeditorii le vor povesti prietenilor de peste graniță lucruri despre ei. În plus, vor nota: ce știau despre această parte de Bucovină și ce au aflat acum; un lucru pe care copiii români de acolo ar putea să îl facă, pentru a nu-și uita limba română; care ar fi, după părerea lor, cel mai frumos cuvânt din limba noastră. Un cuvânt pe care un om să îl țină minte toată viața, oriunde l-ar purta pașii.

Participanții de 10-12 ani și de 13-14 ani vor citi, singuri sau împreună cu părinții, cinci texte despre câțiva bucovineni de seamă: Eudoxiu Hurmuzaki, Iancu Flondor, Mitropolitul Silvestru Morariu Andrievici, Iraclie și Ciprian Porumbescu, Ion Grămadă – eroul Bucovinei.

În continuare, vor scrie o pagină de jurnal despre unul dintre aceste texte. Vor consemna, pe lângă impresiile de lectură: două motive pentru care au ales acea poveste de viață; ce anume din ce au citit le-ar folosi lor; ce l-ar întreba pe „eroul” istorisirii – despre Bucovina din vremea lui; ce știau despre cealaltă Bucovină și ce au aflat cu ocazia acestui concurs.

La secțiunea de arte plastice, copiii vor desena ce anume le sugerează Balada lui Ciprian Porumbescu. Lucrările lor vor fi jurizate în cadrul următoarelor categorii de vârstă: 5-7 ani; 8-10 ani; 11-12 ani, 13-14 ani.

Secțiunea de abilități practice se adresează familiilor. Concurenții vor găti un desert tradițional din Bucovina, Blinele

La secțiunea talente, copiii vor interpreta unul dintre cântecele reprezentative pentru zona Bucovinei: Balada de Ciprian Porumbescu, Cântec despre Bucovina (Cântă cucul, bată-l vina) sau Când a fost să moară Ștefan. Vor filma momentul și vor trimite înregistrarea.

Contribuțiile participanților sunt așteptate până pe 23 noiembrie, la adresa concursuri.sops@gmail.com. Câștigătorii vor fi anunțați pe 30 noiembrie.

Cei interesați pot afla mai multe pe pagina web Bunatate.ro, în articolul despre concurs.