ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA au confruntat China cu dovezi care sugerează că unele companii chineze de stat ar putea oferi asistență pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina, potrivit unor persoane familiare cu problema, scrie Bloomberg.

Oamenii, care au cerut să nu fie identificați , au refuzat să detalieze sprijinul, cu excepția faptului că acesta constă în asistență militară și economică neletală, care se oprește înainte de evaziunea totală a regimului de sancțiuni pe care SUA și aliații săi l-au impus după ce forțele ruse au invadat Ucraina.

Tendința este suficient de îngrijorătoare pentru ca oficialii americani să ridice problema cu omologii lor chinezi și să avertizeze cu privire la implicațiile furnizării de sprijin material pentru război, au declarat persoanele respective, deși au refuzat să ofere detalii despre aceste contacte.
 
Președintele Xi Jinping a evitat să critice Rusia în legătură cu războiul, dar s-a oferit, de asemenea, să joace un rol în discuțiile de pace și s-a pronunțat împotriva folosirii armelor nucleare în conflict.

O purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze, la fel ca și Agenția Centrală de Informații. Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la două e-mailuri prin care se solicitau comentarii. Deși informațiile nu sunt clare și rămân subiect de dezbatere, oficialii americani au declarat că sunt de acord că relația dintre Rusia și China este extrem de apropiată în prezent și că China face mai mult decât făcea cândva în sprijinul Rusiei.

Persoanele familiarizate cu gândirea administrației au caracterizat activitățile întreprinderilor de stat ca fiind un ajutor conștient acordat Rusiei în efortul său de război. Nu au detaliat ce dovezi ar putea avea administrația pentru a susține acest punct de vedere.

Administrația analizează dovezile pe care le-a acumulat pentru a determina semnificația lor. O constatare că întreprinderile chineze au sprijinit invazia ar avea implicații îngrijorătoare asupra politicii SUA atât față de Rusia, cât și față de China. 

Întrebat de reporteri despre această evoluție în cadrul unei ședințe de informare de marți, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că SUA "monitorizează îndeaproape situația" și a continuat prin a reitera sprijinul continuu al administrației pentru Ucraina.

"Vom continua să comunicăm Chinei implicațiile furnizării de sprijin material pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Am vorbit despre acest lucru de multe ori că vom fi foarte clari cu privire la ceea ce înseamnă să sprijinim agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Jean-Pierre. "Și, așa cum am spus de multe ori, așa cum au spus și colegii mei din NSC de multe ori, vom continua să sprijinim Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie."

Strategia SUA cu privire la Ucraina se bazează în parte pe izolarea guvernului președintelui Vladimir Putin și pe încercarea de a-i sufoca economia și de a îngreuna efortul de război. Un sprijin sporit din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, ar putea submina semnificativ această strategie.
 
Iar dacă Biden și consilierii săi vor stabili că guvernul chinez a fost implicat sau a acceptat în mod tacit acțiunile acestor întreprinderi de stat, vor fi nevoiți să decidă în ce fel vor reacționa.
 
Acest lucru ar putea risca să deschidă o nouă zonă de dispută, într-un moment în care SUA a încercat să echilibreze dorința sa de a stabiliza relațiile cu Beijingul cu demersurile de a limita accesul chinezilor la mircochips de înaltă calitate și de a confrunta China cu privire la ceea ce consideră a fi o poziție mai agresivă față de Taiwan.