ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capacitatea militară a Pentagonului devine pe zi ce trece o glumă proastă.

Vineri, 15 ocombrie 2021, general-maiorul de la Pentagon Jo Clyborne se plângea pe Twitter de politica armatei americane în legătură cu „manichiura franțuzească”.
 


A doua zi, sâmbătă, 16 octombrie, Financial Times scria despre „progresele uimitoare în domeniul armelor hipersonice” făcute de China, comentând că puterea asiatică „este mult mai avansată decât credeau responsabilii americani”.

Potrivit ziarului britanic, în luna august, armata chineză a lansat o rachetă care a catapultat un planor hipersonic pe o orbită terestră joasă. Planorul, având capacitatea de a purta arme nucleare, a făcut înconjurul lumii, însă și-a ratat de puțin ținta, scrie FT, citând trei surse.

Testul demonstrează progresele foarte rapide pe care le face regimul comunist de la Beijing în modernizarea armatei, fiind pe cale să depășească Pentagonul în domeniul armelor hipersonice.

„Nu avem nici o idee cum au făcut asta”, afirmă o a patra sursă, referindu-se la performanța Chinei de a reuși să înconjoare lumea cu un planor hipersonic.

Două dintre sursele citate de Financial Times afirmă că, teoretic, China poate face ca noua sa armă să survoleze Polul Sud, o regiune neacoperită de sistemele anti-rachetă ale Statelor Unite.

Secretarul de presă al Departamentului american al Apărării, John Kirby, a declarat că Pentagonul privește China ca pe un mare rival, cele două super-puteri concurând pentru a crea și implementa arme hipersonice, capabile să zboare cu viteze de până la 10 ori mai mari decât viteza sunetului.

„Ne-am exprimat în mod clar îngrijorarea în legătură cu capacitățile pe care China continuă să le dezvolte, capacități care nu fac decât să mărească tensiunile în regiune și dincolo de ea.”

În replică, un purtător de cuvânt chinez, Liu Pengyu, a declarat că nu Beijingul este cel care dorește să domine lumea, arătând cu degetul spre Washington:

„Nu suntem interesați de o cursă a înarmărilor cu alte țări. În schimb,  în ultimii ani, Statele Unite au venit cu scuze ca «amenințarea chineză» pentru a-și justifica dezvoltarea în domeniul înarmării și dezvoltarea unor arme hipersonice. Acest lucru a intensificat în mod direct cursa înarmărilor în acest domeniu, afectând grav stabilitatea strategică mondială.”

Armele hipersonice sunt văzute drept o revoluție în domeniul militar. Ultimul test al Chinei pare să indice că Statele Unite sunt pe care să piardă cursa în acest domeniu.

În urmă cu o săptămână, Pentagonul se plângea că armele hipersonice sunt prea scumpe și anunța tăieri de costuri în acest domeniu.

Evident, manichiura franțuzească este mai ieftină.