ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se știu puține lucruri despre copilăria liderului rus Vladimir Putin, existând o controversă privind identitatea reală a părinților săi, dar și locul și data nașterii sale, arăta The Telegraph în 2008, la câteva luni după războiul ruso-georgian. Enigma rămâne nedezlegată și astăzi. 

În cartea cvasi-autobiografică a lui Putin, „First Person” („La persoana întâi”), apărută în campania sa electorală din 2000, Putin afirma că este singurul fiu supraviețuitor al unei muncitoare în fabrică și al unui fost cadru militar în marina sovietică și că și-a petrecut primii ani de viață într-un apartament comunal infestat de șobolani din Sankt Petersburg. Mai mult, Putin susține că bunicul său patern, Spiridon Putin, a fost bucătarul personal al lui Vladimir Lenin și al lui Iosif Stalin și că ambii săi părinți au murit de cancer, mama sa în 1998, iar tatăl său, în 1999.
 

  Putin mic și părinții „oficiali” ai lui Vladimir Putin, Vladimir Spiridonovici Putin și Maria Ivanovna Putina (Shelomova)


Însă, potrivit unei relatări din 2008 a ziarului The Telegraph, o femeie din Georgia pe nume Vera Putina, fiind, la momentul publicării articolului menționat, în vârstă de 82 de ani, a contrazis varianta Kremlinului despre biografia președintelui rus, declarând că ea este mama biologică a lui Putin. 

După spusele doamnei Putina, tatăl lui Putin a fost un mecanic rus, Platon Privalov, care a lăsat-o însărcinată în timp ce era căsătorit cu o altă femeie. Ea a afirmat că fiul ei, poreclit „Vova”, s-a născut în data de 7 octombrie 1950, cu exact doi ani înainte de data de naștere oficială a lui Putin.

În 1952, doamna Putina s-a căsătorit cu un soldat georgian, Giorgi Osepahvili, și s-a mutat în Georgia împreună cu fiul ei. În decembrie 1960, sub presiunea soțului ei de a-și renega copilul, ea l-a încredințat pe „Vova” bunicilor săi din Rusia, pe când acesta avea 10 ani. În opinia Verei Putina, „părinții” din Sankt Petersburg la care se face referire în biografia domnului Putin l-au adoptat pe fiul ei de la bunicii săi. 

Prima dată când și-ar fi revăzut fiul după aceea a fost la televizor, în 1999. Întrebată fiind cum de l-a recunoscut pe băiatul pe care îl văzuse ultima dată la vârsta de zece ani, ea a spus: „Credeți că nu mi-aș recunoaște fiul?”.

În ceea ce privește relația fiului ei cu tatăl său vitreg, aceasta recunoaște că „Giorgi era dur cu copiii. Dar Vova era un copil liniștit, care citea mult și nu-i plăcea să socializeze”.

Jurnalista The Telegraph a vizitat-o pe femeie în casa ei din satul Metekhi, situat la aproximativ 12 mile de Gori, care a fost ocupat de tancurile rusești în august 2008, în timpul conflictului privind statul separatist Osetia de Sud. Iată cum o descrie Kate Weinberg, care a intervievat-o pe Vera Putina:

„O femeie micuță, cu mâini noduroase de om muncitor, doar pomeții proeminenți ai doamnei Putina și ochii albaștri adânci și pătrunzători sunt sugestivi pentru identitatea pe care pretinde că o are.”

Aceasta ar fi mărturisit:

„Înainte eram mândră că am un fiu care a devenit președintele Rusiei. De când a început războiul, mi-e rușine.”

De când l-a văzut pe Vladimir Putin la televizor, în 1999, doamna Putina, născută în Rusia, s-a convins că acesta este fiul ei înstrăinat, iar convingerea ei a fost împărtășită și de niște consăteni de-ai ei din Metekhi.

Shura Gabinashvili a fost profesoară de limba rusă la școala din satul Metekhi. Ea a declarat că l-a avut elev pe Vladimir Putin între anii 1958 și 1960, adăugând că a primit amenințări cu moartea pentru că a dezvăluit public aceste informații.

Ea și-l amintea pe „Vova” ca fiind „un copil extrem de inteligent, cel mai inteligent din clasă. Îi plăceau fabulele rusești, iar limba rusă era materia lui preferată. Îi plăceau, de asemenea, pescuitul și luptele. Era cel mai scund copil din clasă, dar își dorea întotdeauna să câștige la orice”.

Arhivele orașului cel mai apropiat de Metekhi, Caspi, arată că la școala din Metekhi a fost înscris un Vladmir Putin, în anii 1959-1960, fiindu-i precizată și naționalitatea: georgiană.

Doamna Putina susține că fiul ei a trăit în sat între vârsta de doi ani și jumătate și zece ani, înainte de a fi trimis la bunicii săi din Ochyor, Rusia.

În încheierea interviului, doamna Putina a declarat că nu mai este dispusă să vorbească cu jurnaliștii pe această temă, dar că îl provoacă pe Vladimir Putin să îi infirme povestea. „Sunt pregătită să fac un test ADN, dacă și el este”.

Relatarea doamnei Putina nu coincide cu versiunea Kremlinului, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de atunci al lui Putin, a respins afirmațiile: „Povestea nu este adevărată. Nu corespunde deloc cu realitatea”.

Cu toate acestea, istorisirea femeii evidențiază cât de puțin se știe despre copilăria unuia dintre cei mai puternici oameni din lume, observă The Telegraph, adăugând că informațiile apărute public despre educația sa sunt surprinzător de vagi. Totodată, presupusele origini georgiene ale liderului rus amintesc de Iosif Stalin, un faimos fiu al Georgiei.

Iată și un interviu cu Vera Putina, subtitrat în limba engleză, realizat de televiziunea georgiană Rustavi 2, în care aceasta spune că Vladimir Putin a mers la școală în Georgia până în clasa a III-a, iar când a fost trimis în Rusia, din cauză că nu vorbea bine limba rusă, ar fi repetat câteva clase. Acesta ar fi motivul, după părerea ei, pentru care data nașterii președintelui rus este diferită în biografia sa oficială. Totuși, se întreabă cum de nu i-a fost schimbat și numele. VIDEO: