ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Persoanele nevaccinate nu mai reprezintă un pericol public, astfel că dovada vaccinării nu mai trebuie cerută nicăieri. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut faptul că, la acest moment, vaccinurile nu mai opresc în niciun fel transmiterea și a cerut stoparea presiunilor și constrângerilor pentru vaccinare. Acesta a arătat că scopul vaccinării este acela de a opri transmiterea, iar vaccinurile actuale nu mai fac acest lucru.

„Decizia informată este cea mai importantă, pentru că decizia bazată pe presiune sau pe crearea unui context în care oamenii sunt nevoiți cumva să se vaccineze nu este cea corectă. Vaccinarea este un act voluntar. De ce ne vaccinăm? Ca să oprim transmiterea unei boli. Ăsta e scopul vaccinării. Acum ce observăm? Că această vaccinare nu oprește transmiterea. Sigur, evoluție mai scurtă, cazuri mai ușoară, nu avem la fel de multe decese. Dar, din punct de vedere al impactului psihologic și al interesului oamenilor, acest interes a scăzut pe măsură ce virusul s-a modificat și pe măsură ce datele inițiale legate de vaccin, care arătau că la 90% dintre persoanele vaccinate, prima variantă a virusului nu se transmite, am ajuns la 50%, ulterior la 30% și acum vedem că vaccinarea influențează extrem de puțin transmiterea bolii. Dar insist că vaccinarea este utilă mai ales la persoanele vulnerabile, care pot face forme grave”, a declarat Alexandru Rafila. Afirmațiile ministrului Sănătății sunt, în mod paradoxal, avangardiste, având în vedere că nici OMS și nici autoritățile europene nu au catadicsit să admită ceea ce era evident pentru toată lumea.

Gata cu certificatul verde

Chiar dacă a avut doar un moment de sinceritate, declarațiile ministrului Sănătății nu pot rămâne fără consecințe. O astfel de recunoaștere implică anularea interdicțiilor discriminatoare, impuse doar pentru nevaccinați, ceea ce înseamnă că certificatul verde în România va trebui să rămână valabil doar pentru călătorii externe. Și asta pentru că. cel puțin pentru anul 2022, Uniunea Europeană nu are de gând să renunțe la pașaportul sanitar, chiar dacă OMS a recomandat acest lucru. Dimpotrivă, în planurile anunțate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, măsurile de verificare a călătorilor se vor înăspri pe parcursul acestui an. Pe teritoriul României însă restricțiile ar trebui anulate. În fapt, chiar și Raed Arafat a început să vorbească despre ridicarea restricțiilor și intrarea în normalitate, semn că deja s-a decis acest lucru.

Gheorghiță, pus la zid

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ar fi trebuit să plece cu caravanele prin țară înainte de valul 4, nu acum, și este o ipocrizie să spui că reduci transmiterea în momentul de vârf al valului 5, a mai afirmat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Acesta a arătat că nu vaccinarea mai poate opri acum transmiterea virusului, ci doar măsurile de igienă personală, și că vaccinarea ar trebui să rămână doar un act voluntar. Totodată, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că testarea zilnică a personalului medical și auxiliar din spitale este obligatorie și pentru vaccinați, și pentru nevaccinați.

Parteneriat Național.ro