ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale, susține Colegiul Medicilor din București, în concluziile anchetei făcute la Spitalul Pantelimon din Capitală, după seria de 17 decese suspecte în numai câteva zile, potrivit Știripesurse.
 

„În absolut toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoalele medicale sau că cineva ar fi făcut vreun act deliberat de a suprima sau a reduce, în scop criminal, un astfel de drog”, a declarat Liana Pleș, președintele Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor București, în cadrul unei conferințe de presă.
 
 
„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit în primul rând discuția cu medicii pe fiecare dosar pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicați mai mulți medici, de la doi până la șase medici din aceeași secție. Ceea ce ar fi presupus ca toți cei șase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a afirmat Liana Pleș.

Ea a mai precizat că au fost audiați 23 de medici.
 

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese și a audiat 23 de medici, respectiv toți medicii din secția de ATI, dintre care bineînțeles că am reținut pe cei care au fost prezenți și în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secții ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului și într-un caz, a fost vorba și de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depășit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeași zi”, a mai transmis președintele Comisiei de Disciplină.

Liana Pleș a menționat că au fost respectate protocoalele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

„Noi am analizat întreaga evoluție, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital și bineînțeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…) Am verificat dacă există protocoale ale Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, care știți foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toți medicii în activitatea profesională și dacă aceste protocole sunt cunoscute și de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observație, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanță cu indicațiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situației clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenționat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeași zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a mai declarat Liana Pleș.

Președinta Colegiului Medicilor din București, Cătălina Poiană, a declarat, în conferința de presă de miercuri, că această situație a adus grave prejudicii relației de încredere între medic și pacient.

„Este o situație fără precedent, o situație care a adus grave prejudicii relației de încredere între medic și pacient și consider că noi, la Colegiul Medicilor București, avem datoria, avem responsabilitatea de a veghea ca actul medical să se desfășoare în condiții corecte, ca actul medical să fie făcut în folosul pacientului. Este de asemenea adevărat că ori de câte ori există informări sau sesizări care au de-a face, cel puțin cum a fost în această situație, cu decesul unor pacienți sau cu alte situații critice, ele trebuiesc lămurite și cel care trebuie să primeze întotdeauna este adevărul. Fără adevăr, fără comunicare, fără comunicare corectă și echidistanță, fără transparență, nu putem merge mai departe”, a explicat Cătălina Poiană.

Ea a adăugat că toți care greșesc trebuie să plătească.
 

„Este adevărat că absolut toți cei care greșesc trebuie să plătească. Deci întotdeauna greșelile trebuiesc recunoscute, corectate și cei care fac aceste greșeli trebuie să răspundă. Dar în același timp, ca și Colegiu al Medicilor din Municipiul București, suntem aici ca, dincolo de vegherea actului medical, să respectăm onoarea corpului medical și considerăm că în condițiile în care ceea ce s-a cercetat aici dovedește că actul medical a fost un act corect, că medicii și-au făcut datoria și nu uitați, vorbim despre medici din ATI, medicii din ATI sunt medici a căror încărcare profesională și grad de burnout este ieșit din comun, este una dintre specialitățile deficitare în toate spitalele din București, presiunea care este exercitată asupra medicilor din anestesie și terapie intensivă este una de excepție, este una dintre cele mai grele și cu mare responsabilitate dintre specialitățile medicale”, a mai transmis Cătălina Poiană.

Președintea Colegiului Medicilor din București a mai afirmat că dacă actul medical se dovedește a fi unul corect atunci acest lucru trebuie spus public.

„Considerăm că în condițiile în care actul medical se dovedește a fi unul corect, datoria noastră este aceea de a face acest adevăr public. Este responsabilitatea noastră față de corpul medical, este responsabilitatea noastră față de familiile acestor pacienți care probabil că și-au pus foarte multe întrebări în toată această perioadă și toată această situație a fost o încărcătură și mai mare de suferință asupra lor”, a mai declarat președinta Colegiului Medicilor din București.