ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bioetician a pledat pentru utilizarea femeilor aflate în stare vegetativă persistentă  ca mame surogat, numind acest lucru o „donare gestațională a întregului corp", potrivit NewsBreak.

Anna Smajdor, de la Universitatea din Olso, a scris în revista Theoretical Medicine and Bioethics că femeile aflate în moarte cerebrală nu ar trebui ca pântecele lor să fie irosit, când persoanele care doresc copii îl pot folosi. „Știm deja că sarcinile pot fi duse la termen cu succes la femeile aflate în moarte cerebrală", a spus ea. „Nu există niciun motiv medical evident pentru care inițierea unor astfel de sarcini să nu fie posibilă".

Dar etica unei astfel de decizii pare să fi fost trecută cu vederea de Smajdor

Deși femeile aflate în stare „vegetativă” ar putea eventual să se recupereze, Smajdor a susținut că acest tip de surogat ar trebui totuși să fie permis. „Sugerez că - toate celelalte lucruri fiind egale - ar trebui să fie o opțiune pentru oricine dorește să evite riscurile și poverile legate de gestația unui făt în propriul corp", a spus ea, adăugând: „Sugerez că bărbații cu moarte cerebrală ar avea, de asemenea, potențialul de a gesta, ceea ce înseamnă că grupul de potențiali donatori crește și mai mult - și că anumite preocupări feministe ar putea fi astfel atenuate."

Donatorul ar trebui să își dea consimțământul în prealabil, a spus Smajdor, dar, în general, ea a spus că politicile guvernamentale ar trebui să sprijine acest lucru. „Statele și serviciile de sănătate ar trebui să își adapteze politicile și procedurile pentru a permite DUMB printre alte opțiuni de donare", a spus ea. „Dacă această procedură  este văzută ca un mijloc simplu de a facilita o reproducere mai sigură și de a evita problemele morale ale maternității de substituție, ar trebui să fim pregătiți să o acceptăm ca pe o extensie logică și benefică a activităților pe care le tratăm deja ca fiind neproblematice din punct de vedere moral."
 
Smajdor a recunoscut că procesul este „în mod direct utilizarea corpului ca un container fetal". Dar, la fel ca mulți apologeți ai maternității de substituție, ea a continuat să susțină că aceasta ar trebui să fie permisă dacă donatorul este de acord - în ciuda naturii inerent exploatatoare a maternității de substituție.

În plus, în ultimii ani, cercetătorii au reușit să restabilească funcțiile cerebrale la un pacient care a fost în stare vegetativă timp de 15 ani și au descoperit, de asemenea, că până la 20% dintre persoanele declarate astfel, ar putea să nu fie deloc „vegetative” - și sunt pe deplin conștiente de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Chiar dacă cineva și-ar fi dat consimțământul în prealabil, nu ar exista nicio modalitate de a ne asigura că este dispus să își folosească corpul ca incubator, iar acest lucru nu face decât să ducă și mai departe la transformarea copiilor în bunuri de larg consum - corpurile femeilor fiind forțate să fie instrumente pentru a crea produsele pe care le doresc adulții bogați.