ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 900 de monede de argint, parte a Tezaurului de la Borza, descoperit în 1994 în localitatea sălăjeană cu același nume, este de negăsit și a făcut obiectul unei anchete penale. 

Potrivit informațiilor primite de la managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău , Corina Bejinariu, instituția a achiziționat tezaurul imediat după descoperirea – întâmplătoare, cu ocazia unor lucrări de regularizare a unui drum din perimetrul satului Borza – a tezaurului. Vorbim despre 1.296 de monede de argint, majoritatea datând din secolele XV-XVI, două inele, 58 de mărgele de argint și ceramică, scrie Vocea Transilvaniei.

Potrivit managerului, în 1997, în baza unui proces verbal de mână, tezaurul a fost predat lui Francisc Pap, specialist în numismatică la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care urma să realizeze determinarea pieselor. În circumstanțe neclare – pentru că, susține managerul, nu există un document care să ateste reprimirea de către muzeul din Zalău a pieselor gata determinate – instituția zălăuană a ajuns să dețină, în acest moment, doar 361 dintre monede, diferența de peste 900 fiind de negăsit.

Articolul integral poate fi citit AICI.