ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Curtea de Apel București a înregistrat miercuri dosarul în care CNSAS solicită instanței stabilirea calității de colaborator al Securități în cazul fostului președinte Traian Băsescu.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției a VIII-a contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București și urmează să fie repartizat unui judecător. 

La începutul lunii mai, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a anunțat că a introdus o acțiune în instanță pentru stabilirea calității de colaborator al Securității în cazul unui parlamentar, fără a-i dezvălui numele. 

„Note de Constatare - Colaboratori ai Securității: Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: art. 3 lit. b), art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) - 1 persoană", se arăta într-un comunicat al CNSAS. 

Potrivit unor informații publicate de presa centrală citând surse neidentificate, dosarul de la CNSAS identificat cu privire la Traian Băsescu ar conține doar coperțile, însă două note informative ar fi fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative. 

Fostul președinte a primit până acum de la CNSAS, începând de la începutul anilor 2000, cinci adeverințe de necolaborare cu Securitatea.