ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 11: 20 Avocatul Gheorghe Pieperea a comentat confirmarea MAE privind faptul că ambasadorul României în SUA, George Maior, a semnat în numele Guvernului un memorandum în domeniul tehnologiei 5G. Asta deși același guvern, prin vocea fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, cerea rechemarea de la post  a fostului șef al SRI. Piperea amintește de felul în care fostul șef SRI sfidează autoritățile din România, Maior fiind suspect într-un dosar penal, care o privește pe fosta șefă DNA, Laura Codruța Koveși.


„E tare de tot chestia asta - „ambasadorul” Romaniei in SUA, Maior, fost (si, cel mai probabil, actual) șef al neo-sekurității românești, semnează cu americanii niște acorduri esențiale pentru vasalitatea economică a României față de SUA pe urmatorii 50 de ani. Cu mandat de la guvern. Acel guvern care, cică, se luptă cu statul paralel. Sau se lupta, cândva. 
Maior este suspect într-un dosar penal (care o privește și pe Chioveși). A fost citat de două ori. A refuzat să vină de fiecare, sub pretextul că ar fi bolnăvior. Cam același pretext pe care l-a utilizat si mme Johannis "șase case de sași”. Reamintesc că, în sensul nouvorbei președintelui Johannis, suspect = penal. 
Americanii or ști cu cine au semnat asemenea documente? Domnul ambasador Klemm (de care, iată, România nu a avut noroc să scape) o fi având ceva de comentat față de astfel de acte de sfidare a statului de drept si a "independenței” procurorilor? Nu de alta, dar în discursul său grăbit, Trump a amintit ca treaba cu combaterea corupției nu stă prea bine în România (după care i-a dat o șapca lui Johannis, cam în stilul în care spaniolii le dădeau mărgele de sticla incașilor si aztecilor, la shimb cu tone de aur și argint)... 
 
Doamna premier Dăncilă o fi știind că a dat un asemenea mandat?”, a comentat Piperea pe Facebook.
 
ACTUALIZARE 22.08/ 10: 38 Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Memorandumul între România și SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior și ambasadorul SUA la București, a precizat MAE pentru Mediafax.
 
MAE nu a oferit însă detalii despre conținutul și prevederile documentului.

Ministerul adaugă că documentul este un pas important în vederea unei abordări comune în ceea ce privește tehnologia 5G.

MAE mai afirmă că memorandumul „evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor și recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securității implementării tehnologiei 5G”.
 
Știrea inițială

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost mandatat să semneze memorandumul de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, susțin aceleași surse, în ciuda scandalului privind rechemarea sa în țară, susțin surse citate de Antena3.

Potrivit unor surse politice, premierul Viorica Dăncilă nu și-a informat colegii de partid despre faptul că ambasadorul George Maior a fost mandatat să semneze în numele Guvernului.

Înțelegerea dintre cele două guverne exclude practic compania chineză Huawei din licitația pentru serviciile 5G în telecomunicații, scrie.g4media.ro.
 
Teodor Meleșcanu, fostul ministru de Externe anunța, în mai, că a transmis la Cotroceni cererea de rechemare a lui George Maior din funcția de ambasador al României în SUA precum și propunerea numirii unui nou ambasador la Washington. Meleșcanu preciza că demersul Guvernului s-a bazat și pe raportul Comisiei SRI legat de folosirea SRI în scopuri persoale de George Maior.

George Maior a fost audiat în Comisia de Control SRI în anul 2018, cu privire la protocoalele secrete încheiate de Serviciul Secret de Informații în perioada în care a condus această instituție, dar și cu privire la relația pe care o avea acum Horia Georgescu și cum a influențat, prin SRI, dosarele pe integritate.

Pe de altă parte, George Maior este așteptat de câteva luni să se prezinte la audieri la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), în dosarul aducerii lui Nicolae Popa în România, în care Laura Codruța Kovesi are calitatea de inculpat.