ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sistemul de sănătate din Marea Britanie este în pragul colapsului. Din cauza Brexitului, tot mai multe cadre medicale străine plănuiesc să plece din Regat, speriate de incertitudinea zilei de mâine și deranjate de faptul că șefii și-au schimbat atitudinea și au început să favorizeze localnicii. 

Sistemul sanitar din Marea Britanie, creat după al Doilea Război Mondial, oferă servicii gratuite tuturor rezidenților și este bazat în mare parte pe personalul străin, potrivit realitatea.net.

În ultimii ani, lipsa fondurilor a dus la o nevoie tot mai mare de angajați, iar lucrurile au fost înrăutățile de Brexit. Medicii și asistentele din străinătate s-au simțit deranjați de faptul că au fost folosiți ca monedă de schimb în negocierile cu Uniunea Europeană, dar și de faptul că li s-a transmis că vor fi nevoiți să solicite o viză. Din acest motiv, 18% dintre ei și-au făcut deja planuri de plecare. 

„Din punct de vedere profesional, nu știu în ce direcție să mă îndrept. Încep să mă gândesc la alternative, să fac planuri de rezervă", spune Hubertus von Blumenthal, doctor german.

Un studiu recent arată că 45% dintre străinii care lucrează în sistemul de sănătate iau în calcul plecarea din Marea Britanie. Printre ei sunt și mulți români, care vorbesc despre atitudinea schimbată de după Brexit. 

„Când este vorba despre promovare și apreciere a celor din Europa, lasă de dorit. Gustul amar pe care ni-l dă atitudinea lor din fiecare zi, și nu neapărat că sunt împotriva noastră, ci că sunt foarte mult pentru ei, îl lăsăm deoparte și ne facem treaba noastră", spune Dana Costescu, assitentă medicală. 

În ciuda acestei atitudini, sistemul sanitar din Regatul Unit nu se poate lipsi de străini. Iar românii sunt considerați drept unii dintre cei mai profesioniști. 

„Nevoia lor de asistente și de medici e foarte mare – nu pot face față singuri. 20, poate 30 la sută din colegi sunt englezi, dar restul sunt din afara Angliei", mai spune Dana Costescu. „Sistemul sanitar național, sistemul de guvern, se deteriorează de la un an la altul„, mai spune asistenta medicală.

În acest moment, Marea Britanie are 33.000 de medici generaliști, iar până în 2020 va avea nevoie de încă 12.000. Guvernul vrea să angajeze 2.000 în următorii doi ani, dar în primele șase luni din 2017 doar 38 de medici străini au intrat în sistem. La capitolul asistente, există 40.000 de posturi neacoperite doar în Anglia. 

În aceste condiții, tot mai multe voci vorbesc despre moartea sistemului de sănătate public și despre privatizarea spitalelor.