ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viktor Orban și-a bătut joc de Marcel Ciolacu când a venit la Băile Tușnad și și-a fixat cu premierul român doar un mic dejun informal la București unde l-a servit cu kurtos ciolaci în schimbul îndepărtării și agresării naționaliștilor români la așa zisa Universitate maghiară de la Tușnad, când a ridiculizat Ministerul de Externe al României.

Acum, la Budapesta, și-a bătut joc și de președintele României, evitând o întâlnire cu acesta.

Iohannis a făcut azi o vizită în Ungaria la invitația Kătălinei Novak, prima vizită a unui șef de stat român la Budapesta în ultimii 14 ani. Cel mai greu dosar al României în relația cu Ungaria, pe lângă stăvilirea extremismului maghiar din țara noastră, de care ar trebui să se ocupe SRI, este legat de Moștenirea Fundației Gojdu, echivalată la peste 4 miliarde de euro, patrimoniul în aur, active și proprietăți aflate în centrul Budapestei, celebrele Curți Gojdu.

La 4 noiembrie 1869, Emanuil Gojdu și-a întocmit renumitul său Testament, prin care s-a creat Fundațiunea Gojdu. Valoarea totală a activelor fundației a fost de 399.000 florini la 1870, pentru a spori la 1.785.530,82 florini în 1895, amintea regretata jurnalistă Mariana Cristescu. 

„Scopul principal al Fundației era acela de a oferi burse de studiu tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria. Fundația și-a continuat fără opreliști acest scop până la prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, în anul 1918. De atunci avem o îndelungată dispută între România și Ungaria cu privire la moștenirea Gojdu, dispută atenuată, dar deloc oprită după 1947. Din nefericire, guvernele care s-au succedat după 1990 au îngropat de-a dreptul aproape orice șansă pentru ca statul român să pună în aplicare scopul pentru care Emanuil Gojdu a înființat fundațiunea sa.”, arăta istoricul Adrian Majuru.

Mai multe guverne trădătoare ale României - îi amintim doar pe premierul Călin-Popescu Tăriceanu și ministrul de Externe de atunci Mihai-Răzvan Ungureanu - au fost la un pas de la a preda pe nimic Moștenirea Gojdu Ungariei.

Fundația, care aparține de drept Bisericii Ortodoxe Române, a rămas într-o stare incertă, în lipsa unui sprijin instituțional din partea statului român. Dar, evident, Dosarul Gojdu NU s-a discutat la Budapesta, cei doi președinți de glastră bifând doar un chit-chat politicianist.

În plus, la Budapesta, Klaus Iohannis nu s-a întâlnit cu premierul Viktor Orban, omul care deține, de fapt, puterea în Ungaria.

Spre deosebire de România, care este republică semi-prezidențială și președintele are puteri reale, în Ungaria este republică parlamentară, iar premierul are toată puterea, în timp ce președintele are doar rol decorativ, transmit agențiile de știri.

Așadar, la nivel de putere și autoritate, Viktor Orban este de fapt omologul lui Klaus Iohannis, nu Kătălina Novak.

Viktor Orban a preferat însă să se deplaseze în Georgia deși știa cu mult înainte de vizita președintelui României.

Nu este prima oară când Viktor Orban îl pasează pe Iohannis. Atunci când a fost în România, Orban s-a întâlnit cu premierul Ciolacu, dar nu și cu Iohannis.