ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a depus sâmbătă jurământul pentru al treilea mandat prezidențial cu o durată de cinci ani, într-o ceremonie desfășurată la parlamentul din Ankara, relatează agențiile Reuters, AFP și EFE, potrivit Cotidianul.
 

„În calitate de președinte, jur să apăr existența și independența Statului, integritatea patriei, suveranitatea necondiționată a națiunii, statul de drept și principiul unei republici laice”, așa cum a fost ea concepută de Ataturk, „părintele turcilor”, a citit Erdogan din jurământ.

Delegații din 70 de țări, dintre care peste 30 sunt conduse de șefi de stat sau de guvern, se află la Ankara pentru a participa la reînvestirea președintelui Erdogan.

După încheierea ceremoniei de la Parlament, șeful statului turc se va reculege la mausoleul lui Mustafa Kemal Ataturk, iar apoi o a doua ceremonie, cea de învestire, se va desfășura la palatul prezidențial, unde va avea loc și o defilare a cavaleriei și va fi trasă o salvă de 101 de lovituri de tun.

Dintre șefi de guvern se remarcă prezența premierului ungar Viktor Orban, a celui armean Nikol Pașinian, precum și a premierilor libian, Abdulhamid Dbeiba, și a celui pakistanez Shehbaz Sharif.

Este de asemenea prezent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va profita de ocazie pentru a avea o întrevedere cu Erdogan, pe care încearcă să-l convingă să ridice veto-ul față de aderarea Suediei la Alianță, mai scrie Cotidianul.