ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul trecut, fosta alergătoare australiană de 400 de metri Bella O'Grady și-a pierdut fratele, care a murit subit la linia de sosire a semimaratonului de la Melbourne, potrivit unui articol publicat de WesternJournal.

Luna trecută, ea și familia ei au primit rezultatele autopsiei lui Xavier O'Grady - dar niciun răspuns real. Xavier, pe care Bella îl numea „Xav", a murit în urma unui stop cardiac, dar cauza stopului a fost catalogată drept „necunoscută".

„Pe 2 octombrie anul trecut, fratele meu a murit la finalul semimaratonului de la Melbourne", a declarat Bella pentru 7News din Australia, în timpul cursei Sydney Track Classic de sâmbătă.

„A murit în urma unui stop cardiac subit la linia de sosire, iar autopsia sa a fost catalogată ca de cauză necunoscută, așa că nu există nici un motiv care să indice ce a cauzat acest lucru", a adăugat ea. „Era un puști  în formă și sănătos, tocmai terminase un sezon de rugby și oricine mă cunoaște pe mine sau familia mea știe că suntem cu toții foarte apropiați, iar acest lucru a fost, evident, devastator".

Drept urmare, O'Grady și familia sa au inițiat o campanie de strângere de fonduri numită „Heartbeats for Xav" pentru a-l sprijini pe profesorul Chris Semsarian și echipa sa din cadrul Centrului Agnes Ginges pentru cardiologie moleculară de la Institutul Centenary.

„Programul de cardiologie moleculară este studiul tulburărilor cardiace genetice", se arată pe site-ul programului. „Obiectivul nostru major este de a reduce bolile umane prin combinarea cercetării științifice de bază și a cardiologiei clinice.” După moartea fratelui ei, O'Grady și familia ei și-au dat seama că tinerii în formă fizică bună - și în special cei de sex masculin - mor de stop cardiac subit mai des decât ar putea crede multă lume.

„În fiecare an, aproximativ 30.000 de australieni mor din cauza deceselor cardiace subite și, îngrijorător, aproximativ 4 tineri australieni (între 15 și 35 de ani) mor în fiecare săptămână", a scris familia pe site-ul de strângere de fonduri.

„Xavier a fost unul dintre acești tineri australieni. Speranța noastră este ca cercetările care vor putea fi întreprinse de profesorul Semsarian din fondurile pe care le vom strânge să salveze alte familii de la a trăi o tragedie similară."

Obiectivul inițial al campaniei a fost de a strânge 250.000 de dolari (probabil în dolari australieni; în dolari americani, obiectivul ar fi de aproximativ 167.500 de dolari, conform cursului de schimb de marți).

Pe 6 februarie, Bella O'Grady a scris o postare pe Instagram despre rezultatele autopsiei și despre efortul de strângere de fonduri.


„Pe 2 octombrie 2022, l-am văzut pe fratele meu alergând ultima sa sută de metri la Melbourne Half Marathon", a scris ea. „La linia de sosire, Xav a murit în urma unui stop cardiac brusc. Cauza stopului cardiac a fost stabilită ca fiind „necunoscută. Xav avea o inimă mai mare decât oricine altcineva. Vrem ca inimile altora să continue să bată, pentru Xav și DIN CAUZA lui Xav.”, a scris aceasta.