ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dispozițiile prevăzute în decretul prezidențial de instituire a stării de urgență referitoare la propagarea de informații false prin intermediul mass-media și în mediul online vizează publicații fără identitate, nu instituțiile de presă recunoscute, iar fiecare eventual caz de dezinformare va fi analizat individual, a informat luni Grupul de Comunicare Strategică, citat de Agerpres

În decretul prezidențial emis luni, alineatul 3 din articolul 54 precizează că „furnizorii de servicii de găzduire și furnizorii de conținut sunt obligați ca, la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, să întrerupă imediat, cu informarea utilizatorilor, transmiterea într-o rețea de comunicații electronice ori stocarea conținutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conținutul respectiv se promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”. Potrivit alineatului 5 al aceluiași articol, „la decizia motivată a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, furnizorii de rețele de comunicații electronice destinate publicului au obligația de a bloca imediat accesul utilizatorilor din România la conținutul care promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire și este transmis într-o rețea de comunicații electronice de către persoanele de la alin. (3) care nu se află sub jurisdicția legislației naționale”.

Grupul de Comunicare Strategică aduce precizări asupra actului normativ, subliniind că reglementarea nu privește instituțiile de presă recunoscute la nivelul opiniei publice, a căror identitate este cunoscută și cu care autoritățile se află într-un raport de colaborare și dialog permanent.

„Acest instrument privește combaterea acțiunilor de dezinformare, al căror scop este de a induce panica, prin intermediul unor publicații fără identitate ori al unor publicații care în mod sistematic prezintă informații fără bază reală”, explică reprezentanții GCS.

Eventualele măsuri restrictive la adresa unor publicații vor fi luate după o analiză „asupra fiecărui caz în parte și va fi în mod obligatoriu deschis un dialog prealabil cu reprezentanții publicației (dacă pot fi identificați) care ar putea face obiectul unei asemenea analize", subliniază GCS.

Grupul de Comunicare Strategică este cel care va efectua analiza publicațiilor care difuzează în mod sistematic și deliberat informații false, ignorând apelul pentru o informare corectă și obiectivă, iar dispoziția eventualei dezactivări a publicației online va fi emisă de ministrul Afacerilor Interne, în baza analizei GCS. La rândul ei, dispoziția ministrului Afacerilor Interne va fi implementată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.