ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul premier britanic, care a impulsionat salvarea băncilor în vremea crizei din 2008, propune crearea unui grup de lideri și experți sanitari care să gestioneze criza generată de coronavirus, potrivit The Guardian.

Gordon Brown i-a îndemnat pe liderii lumii să creeze o formă provizorie de guvern global pentru soluționarea dublei crize, medicale și economice, cauzate de pandemia de Covid-19.

Fostul premier laburist, care a fost în centrul eforturilor internaționale de combatere a impactului colapsului sistemului bancar din 2008, a declarat că ar fi necesară crearea unui grup de experți care să cuprindă lideri internaționali, experți în sănătate și președinții organizațiilor internaționale care să aibă puteri executive în coordonarea răspunsului la criza actuală.

Joi a avut loc o întâlnire virtuală (teleconferință) a grupului țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare (G20), prezidată de Arabia Saudită, dar Brown și-ar fi dorit să fie cooptat și consiliul de securitate al ONU pe acest subiect.

„Această problemă nu poate fi abordată pe plan național”, este de părere Brown. „Trebuie să existe un răspuns global, coordonat”.

El a subliniat că această criză este diferită de cea din 2008, care „a fost o problemă economică, având cauze economice și, implicit, soluții economice”.

„Cea de acum este, în primul rând, o criză medicală căreia trebuie să-i facem față prin eforturi comune. Dar, cu cât se intervine mai mult în rezolvarea urgenței medicale, cu atât economiile sunt mai expuse riscurilor”.   

Pe timpul crizei financiare, Brown i-a convins pe alți lideri internaționali de necesitatea salvării băncilor și a găzduit, apoi, o întâlnire a G20 la Londra, care a agreat un pachet de salvare de 1,1 trilioane de dolari (1 trilion = 1 miliard de miliarde).

În ciuda politicii „America First” a administrației Donald Trump (pe baze naționale), Gordon Brown e de părere că e încă posibil să se obțină sprijin pentru învestirea unui organism de urgență cu puteri executive. 
     
Potrivit acestuia, grupul global de experți propus de el ar combate criza pe două fronturi: efortul coordonat de a găsi un vaccin, dar și de a organiza fabricarea, achiziția acestuia și prevenirea speculei.

Mai multe țări au anunțat măsuri economice în ultimele două săptămâni, dar Brown susține că un grup de experți ar putea: să garanteze coordonarea acțiunilor băncilor naționale; să ia măsuri pentru a preveni volatilizarea capitalului în timp record din economiile de piață emergente; să convină asupra unei abordări comune privind cheltuielile guvernamentale care să stimuleze economia. 
 
La sfârșitul reuniunii virtuale de joi a G20, primele 20 de puteri economice mondiale au promis să injecteze peste 5.000 de miliarde de dolari în economie și să facă „front comun” în fața noului coronavirus și a riscului recesiunii, relatează AFP, citată de News.ro

În fața unui virus „care nu cunoaște frontiere”, membrii G20 au îndemnat în comunicatul lor final la „solidaritate”, la „transparență” și la cooperare cu instituții internaționale, în vederea „restabilirii încrederii, menținerii stabilității și reanimării creșterii” economice.

„Noi injectăm peste 5.000 de miliarde de dolari în economia mondială, în cadrul unor politici fiscale țintite, măsuri economice și planuri de contracarare a impacturilor sociale, economice și financiare ale pandemiei”, au subliniat ei.

În comunicatul lor, țările G20 s-au angajat „să evite amestecuri care nu sunt necesare în circulația și în comerțul internaționale” (referindu-se la sancțiunile economice aplicate Rusiei de către UE și la conflictul economic americano-chinez -n.r.).