ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a anunțat joi că va plăti firmelor afectate de criza pandemiei de coronavirus, care își trimit angajații în șomaj tehnic, o parte din banii pentru salarii. Însă ajutorul guvernamental se ridică doar la 75% din salariul mediu brut pe economie, restul sumei trebuind să fie suportată de angajatori, informează Europalibera.org

În ianuarie 2020, salariul mediu brut pe economie a fost de 5.225 de lei pe lună, conform Institutului Național de Statistică, adică un salariu net (în mână) de 3.056 lei. Aplicând procentul de 75% din salariul mediu brut pe economie, care va fi acoperit din fondurile Guvernului,rezultă că pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună (adică 2.291 de lei în mână) și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența de bani până la 75% din salariul brut total al angajatului, după cum impune Codul Muncii.

Șomajul tehnic este o prevedere a Codului Muncii, a cărei aplicabilitate nu este condiționată de starea de urgență decretată în România. Articolul 53 din lege spune că „pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații (...) beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat”.

Prin urmare, dacă alege să-și trimită angajații în șomaj tehnic, un angajator se obligă să le acopere 75% din salariu. Guvernul preia o parte din această povară și va acoperi până la 75% din salariul mediu brut pe economie de la fondul de șomaj al statului, restul de bani până la 75% din salariul total al angajatului trebuind să fie acoperit de firmă, după cum reiese din declarațiile premierului Ludovic Orban.

Mecanismul exact prin care angajatorii vor primi ajutorul de la guvern va fi stabilit de ordonanța de urgență, care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni efectivă.

Premierul Ludovic Orban a explicat joi dimineață cum va funcționa mecanismul de ajutor pentru firmele care aleg șomajul tehnic pentru angajații lor. Guvernul urmează să plătească din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), de la bugetul de șomaj, „75% din salariul brut, cât este, practic, indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”.

De această schemă se vor bucura două categorii de firme, a explicat Ludovic Orban. 

Prima este cea a firmelor afectate direct de „măsurile restrictive care au fost dispuse de autorități în situația de urgență. Dau exemplu hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole, prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență”, a declarat premierul. 

A doua categorie de firme este cea afectată indirect de criză. Acestea trebuie să facă dovada (declarație pe propria răspundere) că cifra de afaceri li s-a redus cu minimum 25%, pentru a putea beneficia de ajutorul pentru șomaj tehnic.

Premierul Ludovic Orban a mai explicat că Guvernul a ales să nu dea banii direct companiilor, ca ajutor, ci prin acest mecanism care implică șomajul tehnic, pentru ca angajații să nu fie obligați să meargă la muncă și să intre în contact cu persoane posibil purtătoare de Covid-19. Astfel, se dă posibilitatea angajaților să stea acasă pentru a se proteja de epidemie, beneficiind în egală măsură de o indemnizație aferentă unei părți din salariu.

„Dacă am fi ales măsura activă de a susține plata salariului într-un procent, printr-o măsură activă din bugetul fondului de șomaj, am fi instituit obligația acestor angajați de a se duce la muncă, de a intra în contact”, a afirmat joi Ludovic Orban.