ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de hackeri afiliat rețelei Anonymous a declarat că a scurs pe internet peste 900.000 de e-mailuri trimise și primite pe parcursul a 20 de ani de cea mai mare corporație media de stat din Rusia, transmite Daily Mail

Network Battalion 65, sau NB65, a făcut publică, prin intermediul site-ului Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets), memoria cache de 786,2 GB a e-mailurilor Companiei de Stat de Radio și Televiziune a întregii Rusii (VGTRK).
 
Co-fondatoarea DDoSecrets, Emma Best, a declarat că scurgerea de informații reprezintă „o expunere fără precedent a presei de stat și a propagandei pe care guvernul rus o consideră esențială pentru securitatea statului.”
 
Această spargere este cel mai recent atac informatic dintr-o serie întreagă revendicată de grupul de hackeri, între care scoaterea din funcțiune a agențiilor de știri rusești de stat TASS, Fontanka, Kommersant, a postului RT News, susținut de Kremlin, și a paginii de internet a Kremlinului, la 28 februarie. 
 
  
Duminică, grupul a anunțat că a divulgat datele personale - data nașterii, numele, adresa de domiciliu și seria și numărul pașaportului - a 120.000 de soldați ruși care luptă în Ucraina. 
 
 
În urma difuzării acestor informații, colectivul a anunțat că „toți soldații care au participat la invadarea Ucrainei ar trebui să fie judecați într-un tribunal pentru crime de război”.
 
Anonymous a declarat „război cibernetic împotriva guvernului rus” la câteva zile după invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina, declanșată pe 24 februarie. 
 
 
Pe lângă cele 900.000 de e-mailuri scurse, mai erau și 400 de fișiere, majoritatea resurse media și videoclipuri, preluate din arhiva cloud a companiei.
 
VGTRK este cea mai mare corporație media de stat din Rusia, cu cinci posturi naționale de televiziune, două rețele internaționale, cinci posturi de radio și peste 80 de rețele regionale de televiziune și radio.  
 
De asemenea, aceasta conduce agenția de presă Rossiya Segodnya, care operează agenția de știri Sputnik.
 
La câteva zile după începerea războiului, gruparea i-a trimis președintelui Vladimir Putin un mesaj înregistrat, pe fundalul căruia apăreau filmări și imagini cu invazia difuzate anterior de mass-media.
 
În filmare, un reprezentant al organizației declara: „Acesta este un mesaj pentru Vladimir Putin, din partea Anonymous. Domnule Putin, invazia actuală din Ucraina a arătat că regimul dumneavoastră nu respectă drepturile omului sau autodeterminarea vecinilor dumneavoastră”, adăugând: „Membrii grupului Anonymous au declarat război cibernetic împotriva regimului dumneavoastră agresiv [...]. În curând veți simți din plin furia hackerilor lumii.”  

Anonymous l-a numit pe Putin „instigator” la violență, cu referire la uciderea de oameni nevinovați.
 
De asemenea, pe 31 martie, grupul a anunțat că a spart 62.000 de e-mailuri ale Marathon Group, o firmă rusească de investiții deținută de Alexander Vinokurov, care este în prezent vizat de sancțiuni din partea UE.  
 
Anonymous a declarat că site-ul DDoSecrets a publicat informații din aceste e-mailuri.

Același site a mai publicat un număr mare de e-mailuri de la firma rusească de avocatură Capital Legal Services
 
În plus, Anonymous a redistribuit una dintre postările lui Best, în care aceasta afirma că DDoSecrets a publicat aproximativ 57.500 de e-mailuri aparținând sectorului social-caritabil al Bisericii Ortodoxe Ruse.
 
Colectivul de hackeri nu a confirmat dacă a fost sau nu responsabil de această acțiune, dar a declarat că atacurile informatice „vor continua până când Rusia va înceta agresiunile”.   
 
Accesând postarea de Twitter de mai jos, puteți urmări o parte din activitatea grupării Anonymous din 25 februarie încoace.