ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia conferinței speciale de la Constanța ocazionate de Ziua Gazetarului Român (Ziua în care Eminescu a publicat ultimul său articol la ziarul Timpul, pledând Pentru Libertatea presei), Arhiepiscopul Tomisului l-a caracterizat pe Mihai Eminescu drept „valoarea cea mai înaltă și incontestabilă a românilor”, un spirit polivalent, care a îmbinat poezia cu gazetăria și cu demnitatea națională.

„Mihai Eminescu este simbolul nostru național și personalitatea cea mai de seamă a poporului nostru. (...) Eminescu trebuie să rămână pentru noi valoarea cea mai înaltă dintre personalitățile românești la care să ne referim. El este omul complet nu numai al literaturii, este omul complet ca român, pentru că ne-a reprezentat și spiritualitatea noastră și demnitatea noastră, ne-a reprezentat și ca om politic și ca ziarist și în toate laturile. Eminescu trăiește în conștiința românilor adevărați și nu va muri niciodată, pentru că Eminescu este în brațele lui Dumnezeu. Cum Dumnezeu nu ne va lăsa pe noi din brațe, așa și Eminescu nu ne va părăsi pe noi, pentru că este valoarea cea mai înaltă și incontestabilă a românilor. 

Ați înțeles de ce a fost o țintă. El a creat mai ales până la vârsta de 33 de ani. Dacă ar fi creat până la vârsta de 80 de ani, unde ar fi ajuns Eminescu? Deasupra tuturor poeților și scriitorilor de pe mapamond. De aceea, iată, Dumnezeu a îngăduit să fim smeriți și, pentru că n-au știut românii să-l prețuiască (pe Eminescu), Dumnezeu l-a luat la El ca să-l odihnească de toate ostenelile sale. Doar atât avem conștiința că ne veghează din cer, pentru că așa o personalitate nu are cum să nu rămână veșnic în conștiința noastră, ci și în dragostea și purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Care este atât de aproape de poporul nostru, un popor ce și-a primit spiritualitatea sa în modul cel mai natural și, iată, avem doi apostoli consacrați pe un teritoriu atât de mic și care au stat aici pentru că strămoșii noștri nu se puteau sătura de cuvântul înflăcărat, plin de adevăr, de credință și de har al celor doi apostoli. 

De aceea am avut aici cea mai puternică organizare bisericească, din secolul IV a fost arhiepiscopie autocefală Tomisul cu mai multe episcopii, în secolul V, Mitropolie cu 14 episcopii și a fost o viață creștină intensă și integrală, încât și cei care au trecut pe aici, păgâni, au fost și ei creștinați”, a explicat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe 28 iunie 2021. 

Videoclipul de la finalul manifestării culturale prezidate de ÎPS Teodosie a fost înregistrat de ActiveNews și poate fi urmărit mai jos: